Страната ни гъмжи от съкровища 11.08 | 20:20

Археологическият музей в Бургас обособява специална зала за ценните експонати

От Теодора Кокаланова

Съкровищата на Археологическия музей в Бургас са изложени в специално обособена зала. Това заяви директорът на Регионалния исторически музей Милен Николов.

Залата е оборудвана с нова охранителна техника. Витрините са съвсем нови. Получени са с помощта на община Бургас. "Експонатите са елитни находки, които нямат нужда от особено рекламиране", посочи Николов. Това са находки от злато, сребро, бронз, основно монети и накити. Идеята е да се представи историята на монетите.

Експозицията показва първите монети, намирани по земите на България, след това и цялата история на монетосеченето, като се започне от монетите на гръцките колонии, след това римските републикански динари от втори – първи век Пр. Хр., римските императорски монети, византийските златни и сребърни монети и най-накрая монетите на българските царе от Средновековието.

В отделна витрина има части от представителни колекции, представящи златни и сребърни западноевропейски, и турски монети от периода XVI-XVII век, предаде агенция "Фокус". Отделен акцент е поставен на накитите, което е втората част от изложбата. "Едва ли бургазлии са си представяли или дори са си помисляли, че такива неща могат да се съхраняват в нашия музей", посочи Николов. Изложбата може да бъде разгледана до ноември месец. 

 

Водещи

Най-четени