Създадоха календар, посветен на Васил Левски 12.12 | 16:26

Поводът е навършването на 175 години от рождението му догодина

От Олга Андреева

По повод предстоящото през 2012 г. честване на 175-годишнината от рождението на Апостола (18 юли 1837 г. в Карлово) във Варна издадоха бутиков календар.

Календарът, който е в тираж само от 50 броя, както и още две издания – алманах "Васил Левски" и сборник "Българско Възраждане”, бяха представени днес от н.с. Станка Димитрова в музея на Възраждането във Варна.

В календара са подбрани репродукции на известни наши творци, увековечили националния герой в картини и скулптури - Димитър Гюдженов, Васил Стоилов, Борис Ангелушев, Никола Кожухаров и др., посочва "Булфото”.

Поместени са и снимки от участието на Левски във Втората българска легия, като знаменосец в четата на Филип Тотю, документални фрагменти, цитати от писма и лични записки.

Българският национален герой, известен като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго, беше избран най-великия българин за всички времена в национално телевизионно допитване през 2007 г.

Водещи

Най-четени