Тайните на театъра – разкрити 18.09 | 12:03

Театър „Българска армия” пусна столичани да надникнат в най-тайните му кътчета

От Елена Кирилова

В деня на София, 17 септември, столичани и гости на града имаха възможността да се възползват от Деня на отворените врати в Театър "Българска армия” и да се потопят в магията на театралното изкуство.

Украсеният с цветни балони театър бе заключен до 11 ч., а през това време пред него се събираха нетърпеливи лица, които надничаха през стъклените врати. Точно по програма театърът прие с отворени обятия гостите си, които с радост бяха посрещнати от директора на "Армията” Мирослав Пашов.

Със специално подготвен видеоклип ръководството на театъра представи идеен проект за превръщането на една от репетиционните в зала за зрителите. С тежката задача по създаването ѝ се е заел арх. Бойко Кадинов, а според плановете новата зала трябва да отвори врати през 2012 г.

Истинското приключение започна, когато по принцип заключените врати към истинското убежище на театъра се отвориха широко за всички посетители.

В ролята на водачи се превъплътиха всички работещи в театъра, които се погрижиха всеки въпрос да получи своя отговор и с радост отведоха нетърпеливите и в най-потайните кътчета на сградата.

Още с прекрачването на прага посетителите успяха да усетят, че това е театър с история. Навсякъде по стените бяха закачени снимки на бивши и настоящи актьори от трупата, огромни цветни афиши от най-известните представления и колажи с незабравими моменти от развитието на театъра.

Всяко ъгълче, по принцип недостъпно за зрителското око, бе показано и подробно описано. Архивът, разкри своите тайни, а във всяка зала, в която пристъпваше публиката, любезните домакини разказваха забавни и любопитни случки от миналото.

Директорът Мирослав Пашов прие всички в личния си кабинет, където показа снимки от 1914 г., когато театърът все още е бил в начален строеж, и фотографии от 1921 г., когато сградата вече гордо се издига в София.

А междувременно Йоана Буковска се занимаваше с малчуганите в една от стаите и им четеше приказки.

Безспорно за всички най-приятната част от обиколката беше навлизането в най-интимните места на театъра – гримьорните, гардероба и кафенето. Там всеки желаещ можеше за няколко минути да се гримира, да сложи перука и дори да облече едни от най-известните костюми от любими представления.

Най-запалените театрални фенове нямаха търпение да видят как се случва истинският репетиционен процес на откритата възстановителна репетиция на постановката "Ножица-трепач". 

През целия ден фоайето на театър "Българска армия” се пълнеше с младежи и ученици, които чакаха да отпразнуват Деня на София по подобаващ начин.

Водещи

Най-четени