Творци помагат на София да стане Европейска столица на културата 05.08 | 13:57

Фандъкова връчи меморандум за подкрепа на кандидатурата на столицата

От Гергана Златкова

Меморандум за подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. връчи днес на кмета Йорданка Фандъкова директорът на Столичната библиотека Михаил Белчев. 

В инициативата участват още Асоциацията на софийските писатели, Асоциацията "Българска книга", Камерният ансамбъл "Софийски солисти", Софийската градска художествена галерия, съюзът на архитектите, на писателите, на художниците, на артистите. 

Днес ние получаваме подкрепа от творците на София, от хората, които пряко участват във всички събития, които целят да представят по най-добрия начин нашия древен и модерен град,  заяви Фандъкова.

Тя изтъкна, че "Европейска столица на културата" обединява хората в прекрасната кауза за развитие на  града чрез култура. 

Кметът Фандъкова обяви, че на 17 септември, денят на София, Столичната община ще подаде апликационната си форма за кандидатурата на града за Европейска столица на културата през  2019 г.

Сред събитията в подкрепа на кандидатурата през това лято кметът открои лятното кино в Борисовата градина. 

Прожекциите, организирани от "София филм фест", започват тази вечер в 21.00 ч. и ще се състоят всеки понеделник до 9 септември. 

При фонтаните на НДК, при метростанцията "Сердика", на 6, 13 и 19 август ще се състоят вечери на песните, плетките и сувенирите, част от проекта "Традиции в съвременния град", подкрепен от Столичната община.

В края на август Софийската опера ще представи свой спектакъл на фестивал в Гърция, отново в подкрепа на кандидатурата на София за столица на културата. 

Веселин Тодоров, председател на Асоциацията "Българска книга", обяви, че във връзка с празника на София на 17 септември организацията подготвя инициативата "Алея на книгата" през септември, проект за модерни училищни библиотеки, както и международен литературен фестивал в края на годината.

Председателят на Съюза на архитектите проф. Георги Бакалов обяви в аванс идеята на млади архитекти от съюза - спектакълът "Музика и светлина".

Проектът предвижда от НДК по "яката" на Витоша да бъдат изградени площадки за наблюдение на града. 

Водещи

Най-четени