Те направиха първата крачка и... успяха 23.06 | 09:25

За пет години 650 хиляди души в страната са се възползвали от програмата "Развитие на човешките ресурси"

От Таня Георгиева

С фотоизложба "Те направиха първата крачка и... успяха" като част от информационната кампания на ОП "Развитие на човешките ресурси" бяха отбелязани постигнатите резултати за последните пет години от изпълнението на един от най-предизвикателните инструменти за финансиране, с които ЕС подпомага развитието на икономиката, образованието и социалните дейности в Република България, съобщава Север.бг.

"Над 650 хиляди души, или близо 10% от населението на страната под една или друга форма са се възползвали от участие в програмата. 1,750 млрд. лева или над 78% от бюджета на ОП са договорените към момента средства от Европа. Над 530 млн. са вече реално платени средства на общини, на бизнеса, на неправителствения сектор. Това е единствената програма, която дава личен финансов инструмент на хората да получат нужната им подкрепа, Това са средства, които отиват директно към тях - за обучението им, за работните им места, за стипендии за ученици и студенти, за най-уязвимата част от нашето общество", каза директорът на Дирекция "Европейски фондове" в Агенцията по заетостта Иван Кръстев при откриването на изложбата.

Официалните гости на събитието от Велико Търново бяха зам.-кметът на общината Снежана Данева, шефът на Дирекция "Социални дейности" Росица Димитрова, директорът на Бюрото по труда Обрешко Нечев, представители на ведомството за социални грижи. Сред важните лица бе и Ася Михайлова,  ръководител на проект по приоритетна ос 5 на ОП, реазлизиран в гр. Свищов - ЦОП за деца в риск. 

От името на екипа на МТСП Иван Кръстев изказа благодарност за активната позиция на Община Велико Търново в работата по ОП "Развитие на човешките ресурси", за закрилата и подкрепата, осигурена за деца, за възрастни с увреждания в неравностойно положение. "Натрупаният опит в тази насока ще бъде пример и за други общини. Надявам се доброто партньорство между местната власт, бизнеса и неправителствения сектор да продължи", изрази очакванията си Кръстев. "При минимална намеса на държавата, хората на местно ниво са тези, които вършат същинската работа и за в бъдеще ще подкрепяме подобни инициативи", допълни той.

"Община Велико Търново може да бъде сочена като пример в защитаването и работенето на такива проекти. От 72 проекта в областта, 35 са на Община Велико Търново, за около 3 млн. лева, без да омаловажавам останалите проекти", отчете Снежана Данева. Тя визира четирите "Работилници на мечтите", които все още работят и хората с трайни увреждания там творят и правят изключително красиви сувенири.

В тази връзка Иван Кръстев отбеляза, че МТСП използва сувенири от социалните предприятия, подкрепени от тази програма на ОП и реализирани от Община Велико Търново за подаръци на официални гости от чужбина, за делегации под формата на подарък, в рамките на представянето на дейността.

"Това е един подходящ инструмент за визуализиране на това какво най-непривилегированите, най-уязвимите, хората, които иначе биха били отхвърлени от останалата част от обществото, могат да направят със собствен труд и средства, ако им се даде шанс", каза той.

Децата от Дом "Пеню и Мария Велкови" отправиха поздрав към присъстващите с изпълнението на две народни песни.

Работният график днес включва среща, на която всички заинтересовани лица бенефициенти, представители на целевите групи, медии, широката общественост, да разговарят директно с експерти на ОП РЧР и да се запознаят с напредъка по изпълнението на програмата, с процедурите, които предстои да се обявят.

Информационната кампания на изложбата ще остане в старата столица два дни, след което ще бъде представена и в останалите градове на България.

Водещи

Най-четени