Теди Москов представя удобно смлян „Макбет” 23.01 | 09:39

Поставя ребром въпроса за лесносмилаемото изкуство като резултат от културата fast food

От iNews.bg

Сещате ли са за онези книжки за ученика, които в 20-30 малки странички разказваха или даваха "най-важните” откъси от обемни книги от учебната програма? Така за един час ученикът с малко време и слаб интерес към четенето успяваше да се запознае с "Дон Кихот” и "Под игото”, които иначе го отблъскваха със стотиците си страници.

На пръв поглед изглежда сякаш с новата си постановка по "Макбет”, чиято премиера беше вчера, Теди Москов се опитва да изземе или допълни функциите на въпросната поредица книжки за ученика. Споделял е, че му се струва важно да бъдат поставени на сцена основните литературни произведения от учебната програма. Навярно, за да накара учениците, които иначе не биха разлистили тези книги, да се запознаят с тях?

След 50-минутния прочит на режисьора обаче става ясно, че едва ли учениците ще са разбрали сюжета на шекспировата трагедия. Неколкократно повтаряните в рамките на пиесата ключови факти за Макбет и подчертаните като с маркер в книга "важни” послания на творбата съвсем не целят да информират, а звънват като саркастична плесница за публиката.

Всъщност публиката, която би гледала с интерес един лесносмилаем "Макбет”, е точно тази, към която са насочени сарказмът и подигравателността на Москов. "Постановка в духа на времето и на съвременния евтин вкус - някакъв театрален fast food” – така я описва режисьорът и уточнява коректно в подзаглавието на новия си спектакъл: "Бърз и смилаем "McBeth” по Уилиям Шекспир”.

"McBeth”, изписана по аналогия с известната верига за бързо хранене "McDonald's”, всъщност е повод да обърнем внимание на проблема с бързата консумация – на храна, на връзки, на отношения, на изкуство, към която макар и в голяма степен да ни тласка забързаното ежедневие, все пак остава въпрос на личен избор.

А бързането в спектакъла е осезаемо – действието се развива със стихийни темпове, които оставят публиката буквално без дъх и в максимална концентрация от страх, че ще изпусне нещо. Сменят се актьори, роли, дрехи, сцени – със скорост, но и с майсторство, които заслужават аплодисменти. Оригинални и ефектни хрумки на Москов ускоряват прелитането през текста на шекспировата трагедия често с комичен резултат.

В спектакъла участват Малин Кръстев, Станка Калчева, Лилия Гелева, Ярослава Павлова, Вежен Велчовски, Красимир Недев, Герасим Георгиев-Геро. Следващото представление на "McBeth” на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" е на 26 януари.

Водещи

Най-четени