Тео Ушев: Ако съм министър на финансите нямаше да дам и лев за кино докато не се озаптят едни персонажи 20.12 | 11:45

И ето, дойде сесия за разпределение на едни мижави стотинки за няколко филма, и отново скандали, пресконференции, в резултат пак спрени сесии за производство на филми, пише големият творец

От iNews.bg

Популярният, признат из цял свят, избран за най-влиятелен в света на анимираното кино и номиниран за Оскар Тео Ушев във Фейсбук:

И ето, дойде сесия за разпределение на едни мижави стотинки за няколко филма, и отново скандали, пресконференции, в резултат пак спрени сесии за производство на филми. Аз ако бях Министър на Финансите наистина нямаше да залагам повече бюджет за кино - докато МинКултурата не си озапти едни развилнели се персонажи, които от години мърсят бг киното и пречат на кадърните, можещите и искащите да си вършат работата.

"Бунт на посредственяците" - това е поредната атака със сопи и тояги срещу НФЦ и "фестивалното" кино.

Има само една "оценка", която може да бъде обективна за един филм и един режисьор (доколкото може да бъдем обективни в изкуството):
Това е селекцията и наградите на фестивали. Не бройката продадени билети. Защото при лошия вкус на зрителите в България, "възпитаван" с години от зле направени, безвкусни и посредствени сериали, и бозави мелодрами по телевизиите, нещата с "масовия зрител" са много тъжни.
Така както един художник е "добър" само когато вече е в Музея, не когато олигарси купуват произведенията му.
Така,, както един театрален спектакъл и режисьор е поканен навън, на фестивали, а не когато пълни зали с вицове и анекдотчета.
Така, както един танцов спектакъл е поканен на престижен форум, а не когато пълни Зала 1 на НДК.
Това са важните произведения, автори.
За съжаление, те са и най-крехки.
Иначе си оставаме в смрадливата, спарена среда на родната действителност, в мрак и самодостатъчност - които знаем докъде водят (справка -Русия) И там "трансформацията" започна с "война" срещу фестивалите, Оскарите, западния вкус, т.н.

Водещи

Най-четени