Триумф за Марис Янсонс в Новогодишния концерт на Виенската филхармония 02.01 | 11:24

68-годишният Янсонс и музикантите от Филхармонията бяха аплодирани дълго от станалата на крака публика

От Кремена Бедерева

72-ото издание на Новогодишния концерт на Виенската филхармония се превърна в триумф за латвийския диригент Марис Янсонс. По традиция, всяка година, точно на обяд, в първия ден от Новата година, филхармонията поднася истинско удоволствие за ценителите на класическата музика.

Най-прочутият концерт с класическа музика в света бе предаван пряко по телевизията в 74 държави, сред които и България. Както обикновено, билетите бяха изкупени още преди година, информира БТА, позовавайки се на световните информационни агенции.

68-годишният Янсонс и музикантите от Филхармонията бяха аплодирани дълго от станалата на крака публика, изпълнила до краен предел култовата зала "Мюзикферайн".

Възторжените ценители на класическата музика пляскаха с ръце в такта на последните две изпълнения на оркестъра - на "валса на валсовете" "На тихия син Дунав" от Йохан Щраус син и на "марша на маршовете" "Радецки марш" от Йохан Щраус баща.

Латвиецът Янсонс е част от много малкия и престижен клуб на едва 15-имата диригенти, ръководили Виенската филхармония от нейното създаване през 1842 г.

Водещи

Най-четени