Тръгва ново литературно списание 21.12 | 11:39

"Текстил" щe излиза два пъти годишно

От iNews

Ново литературно списание ще бъде в книжарниците до дни, предаде БНР.

В първия брой на списание "ТЕКСТИЛ" е публикувана проза, поезия и есета от български и чуждестранни автори. Списанието е със 108 страници и ще излиза два пъти в годината - през зимата и през лятото. 

Профилът

Зад проекта стоят поетът и преводач Петя Хайнрих, филологът и преподавател в Нов български университет д-р Георги Гочев и художникът Дамян Дамянов.

"В България литературните списания обикновено се адресират по два начина. Едните списания се адресират към някаква много широка публика, традиционно е така, към, така да се каже, целия български народ. Другите се опитват да развиват някаква собствена естетика и да се насочват към някаква малка група хора. Нашето списание иска да се позиционира някак си в средата, между тези две традиционни групи и да бъде насочено по-скоро към една средна публика, която средна публика няма конкретна естетика, не търси конкретна естетика, но не търси посланията, адресирани към целия народ", обясни в предаването "Хоризонт до обед" Георги Гочев от екипа на изданието.

Българите зад граница

Една от групите, които списанието иска да приобщи като читатели, са хората, които живеят в други страни, но пишат на български език.

"Тя (групата - бел. ред.) е жива и е хубава по много причини. Тези хора не общуват пряко с българският език, който в медиите и навсякъде повече или по-малко се опошлява. И те имат една такава по-особена, отдалечена представа за българския, която позволява да се кажат някои неща по много хубав начин", смята университетският преподавател.

За трудния път на литературните списания той заяви, че проблемът не е само финансов. 

Смъртта на литературните списания

"Всъщност издържането на едно литературно издание чисто финансово не е толкова трудно. Литературните издания възникват от някаква среда. Проблемът е по-скоро със състоянието на българските културни среди, т.е. дали те са живи културни среди, дали са осигурили приемственост, защото когато нещо съществува 25 години и повече, то повече или по-малко, чисто човешки изчерпва силите си и се уморява. И стига до естествен край, ако не осигури някаква приемственост", коментира Георги Гочев от НБУ.

В първият брой на списание "ТЕКСТИЛ" са публикувани текстове от 13 автори, от тях 11 са български. "Това са съвременни български автори, които пишат поезия, проза и есета. Имаме един текст на покойния Богдан Богданов от една негова неиздадена книга. Един много красив фрагмент за музиката", разказа още Гочев.

Сговорчивата власт

В момента имаме една уникална ситуация, при която управлява партия, която чудесно представя идеала за добър живот на българския консуматор, посочи Гочев относно актуалните събития в страната извън литературната сцена.

"Според мен като цяло българите са задоволени от живота си. Говоря за този съвсем битов начин, по който се живее. Магазините са пълни, моловете са пълни, пазарува се, пътува се. Консумативната страна на българския живот е задоволена и българската власт е сговорчива. Властта, която в момента ни управлява, е сговорчива в уговарянето на консуматорските желания на българина. Ако ти поискаш нещо от тази власт, тя ти го дава. Въпросът е какво се иска".

Промяната настъпва тогава, когато консенсус между хора и власт няма, а такъв консенсус в момента в България съществува, подчерта Георги Гочев. 

Снимка: Фрагмент от корицата, фотограф-художник Дамян Дамянов

Водещи

Най-четени