Турски филм дълбае в празнотата в отношенията ни 27.01 | 07:10

"Празнота" разказва за объркания път, по който са поели две необичайни двойки

От Елена Кирилова

Попадали ли сте в ситуация, в която се намирате във връзка с някой човек, мислите, че между вас няма тайни и в крайна сметка всичко се сгромолясва, защото сте градили отношенията си единствено върху лъжи?

Този типичен сюжет нееднократно е давал хляб на режисьорите, които са се опитвали да го претворят в поредната си кино продукция.

Въпросното явление изглежда не отминава и съседна Турция, където през 2008 г. излиза пълнометражната лента "Празнина" на Юмит Юнал, която можете да гледате в рамките на фестивала "Цветята на Корана".

Разказът проследява цяло десетилетие от живота на две двойки, семейни приятели, които заплитат отношенията си в лепкавата паяжина на страстта, любовта и лъжите.

Ситуирани в странен апартамент, през който преминават редица режисьори, за да осъществят нестандартните си идеи, четиримата герои живеят привидно нормално. Докато между чашите с вино, усмивките и споделянето не се появяват тайните, които крият един от друг.

Сюжетът може да ви напомни отчасти на немската продукция "Тройка", разказваща за любовен триъгълник, в който всеки изневерява на всеки с другия.

В "Празнина" четириъгълникът не е толкова натуралистичен, но за сметка на това апартаментът в Бейоглу се превръща в арена на малки битки със самия себе си.

И докато жилището се променя поради шантавите приумици на режисьорите, героите попадат все повече в капана на измамните си отношения и тайните, които се опитват да скрият от света.

Цялата тази бъркотия Юмит Юнал представя чрез непрестанни прескоци във времето, които в крайна сметка обхващат периода от десет години, в които светът в апартамента се променя и поема в единствената възможна посока – към празнотата.

Там, където всеки е прекалено близо, но и прекалено далеч от другия. Там, където животът върви като на лента, която в един момент бива прекъсната от изстрела на куршум.

Водещи