Тържествено шествие в София за 24 май 24.05 | 09:09

В него ще участват министри, учители, просветни дейци, ученици и граждани

От Олга Андреева

Днешният Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, 24 май, ще бъде отбелязан с тържествено общоградско шествие, чийто сборен пункт е пред Националния археологически музей от 9.00 ч.

Началото на шествието е в 10.00 ч. от пространството пред президентството по маршрут: бул. "Цар Освободител”, пл. "Народно събрание”, бул. "Васил Левски” от кръстовището пред Софийския университет до Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий”.

Шествието ще се води от кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на образованието Сергей Игнатов, следвани от министри и официални лица, учители, просветни и културни дейци, ученици и граждани, посочват от Дирекция "Култура" на Столична община.

По маршрута ще се присъединят и ръководството на БАН, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и делегация, академичният съвет на СУ.

Началото на официалната церемония пред паметника на Св. св. Кирил и Методий пред Народната библиотека е в 11.00 ч.

Програмата включва тържествен водосвет, отслужен от свещеници на Софийска света митрополия; всеучилишния химн "Върви, народе възродени” от Панайот Пипков в изпълнение на хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков”; приветствие на Йорданка Фандъкова и тържествено слово на писателя Алек Попов.

Стихотворението "Аз съм българче” от Иван Вазов ще изпълнят ученици от І "в” клас на 104 Основно училище "Захарий Стоянов”.

От името на официалните лица на паметника на Св. св. Кирил и Методий ще бъдат поднесени венци и цветя от гвардейци венценосци.

След церемонията, в Народната библиотека ще бъде открита изложбата "Софийската книжовна школа от XVI век”.

По-късно през деня, в 14.30 часа, ще бъде открит паметник на писателя Радой Ралин. Монументът, дело на скулптора Георги Чапкънов, ще бъде открит на площад "Радой Ралин” в ж.к.”Изток” в присъствието на синовете на писателя Стефан и Кин Стоянови и на заместник-кмета на София Тодор Чобанов и председателя на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичен общински съвет Малина Едрева.

Водещи

Най-четени