Търново домакин на 9-то издание на "Сребърна Янтра" 28.09 | 16:31

Международният конкурс за млади поп изпълнители започва на 30 септември

От Станимира Колева

Международният конкурс за млади изпълнители "Сребърна Янтра" ще се проведе за девети пореден път в старата столица. 80 изпълнители и гости от 10 държави ще се борят за наградата за популярна песен от 30 септември до 2 октомври (петък, събота и неделя) на сцената на МДТ "К. Кисимов". Конкурсът и този път ще премине под патронажа на министъра на отбраната Аню Ангелов, съобщава sеver.bg.

Младите таланти от Италия, Швейцария, Полша, Румъния, Сърбия, Молдова, Беларус и България ще се конкурират в четири възрастови групи - 5-8 години, 9-12 години, 13-16 години и 17-25 години. Те ще се състезават в два дни, а по време на третия конкурсен ден ще направят туристическа обиколка на Велико Търново и Арбанаси, след което победителите ще изнесат галаконцерт.

Сред участниците в тазгодишното издание ще са признатите дарования Мария Крачу от Румъния, която е победител от престижния фестивал "Сан Ремо" за деца, Соня Шкорич от Сърбия с трета награда от детската "Евровизия", както и македонецът Владко Илачев, който е победител в Music Idol за Македония. 11-годишната Мария от Сърбия заяви желанието си да изпее незабравимата "Камино" на Лили Иванова, а за първи път тази година в програмата ще има и българско участие с бесарабски произход - Виктория от Молдова, която ще си акомпанира на арфа.

Седемчленното международно жури ще бъде председателствано за трети път от българската популярна изпълнителка Силвия Кацарова. В състава на оценяващите влизат: швейцарската поп певица Елиан Дамбр; Раде Радивоевич от Сърбия - композитор и продуцент, директор на Музикалната редакция в Сръбската телевизия; Христо Паскалев - Паскал - член на международното пеещо жури в много престижни конкурси F.I.D.O.F.; Орлов - продуцент на "Евровизия - Молдова"; италианският поп изпълнител Даниеле Гуастелла и началникът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България Снежина Темелкова.

Организаторите на конкурса, основни, сред които са Сдружение "Сребърна Янтра", Община Велико Търново, Министерството на отбраната - канят всички жители и гости на Велико Търново на едно интригуващо музикално събитие, даващо стимул на много даровити деца и младежи да търсят своя звезден път. Конкурсните програми и концертните изпълнения са безплатни.

Победителят от конкурса "Сребърна Янтра" ще бъде отличен с парична награда на стойност 1000 евро. Предвидени са награди и от името на кмета на Велико Търново, на Министерството на отбраната, на областния управител и много други.

Програма за конкурса

30 септември

14 ч. - 16,30 ч. - конкурсна програма за I и II възрастови групи;

18,30 ч. - 19 ч. - официално откриване;

19 ч. - 22 ч. - конкурсна програма III и IV възрастови групи;

1 октомври

14 ч. - 16,30 ч. - конкурсна програма за I и II възрастови групи;

19 ч. - 22 ч. - конкурсна програма III и IV възрастови групи;

2 октомври

19 ч. - галаконцерт на лауреатите и гостите.

Водещи

Най-четени