Удължиха срока за оценка на кандидатурите за списъка на ЮНЕСКО 14.01 | 14:23

Българските кандидатури са шест

От Мая Александрова

Удължава се срокът за оценка на кандидатурите за представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

По решение на междуправителствения комитет секретариатът на организацията ще обработва по 60 кандидатури годишно. Това съобщи по време на празника "Сурва" в Пернишко проф. Мила Сантова - национален експерт по нематериално културно наследство.

Шест са българските кандидатури.

Според Сантова те са подбирани много старателно и представят различни форми на традицията, които се практикуват до днес. Четири от тях са за представителната листа на елементи на нематериалното културно наследство, две са за листата на добрите практики.

За представителната листа през 2013 г. България е предложила освен пернишката "Сурва", и пеенето на високо от Долен и Сатовча, неделинския двуглас и чипровските килими.

За листата на добрите практики се надпреварват съборът в Копривщица и българското читалище като национална институция за съхранение на традицията.

Основателно е очакването за включването на обичая "Сурва" в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов, който присъстваше на празника в с. Богданов дол. Той обеща, както сурвакарите правят, правителството да изгони злото от държавата, но в рамките на четиригодишен мандат.

По стара традиция селата в Пернишкия регион посрещнаха снощи с ритуални огньове и с танци сурвакарската Нова година.

Празникът продължава и днес, предава БТА.

Водещи

Най-четени