Уникална библиотека събира всички шрифтове на кирилица 28.09 | 07:11

Библиотеката ще е онлайн и ще е със свободен достъп

От Андриян Георгиев

Създаването на уникална библиотека, която да събере всички шрифтове на кирилица и да бъде със свободен достъп, е главната задача на форум, посветен на славянската култура в Интернет, който ще се проведе през есента на 2012 г. в София.

Неговата основна цел е да привлече вниманието към културно-историческото наследство на славянските народи. Ще бъде обявен и конкурс за дизайн със славянска типография, за да се повиши качеството на славянското електронно книгоиздаване.

Това стана ясно на пресконференция в Международен панаир Пловдив, на която бе презентиран форумът. Негови организатори са Московският държавен университет по печата "Иван Фьодоров" и българският Университет по библиотекознание и информационни технологии.

Влиянието на Интернет върху езика и писмеността като основни инструменти за запазване на културната идентичност, съхраняването на културния генокод и традиции, популяризирането и развитието на славянското културно-историческо наследство са другите теми, които ще бъдат обсъждани на форума, заяви Константин Антипов, ректор на университета "Фьодоров", който е сред участниците в руската експозиция на Международния технически панаир.

Кирилицата е основен, но не и единствен проблем за присъствието на славянската култура в Интернет, заяви София Василева, преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Базите данни за Средновековието – епохата, през която се създава славянската култура, са ориентирани основно към Западна Европа, а източната част на континента се разглежда като периферия, посочи тя. За да се откроят славянските символи и ценности, да се популяризират в уеб пространството, трябва да се създаде дигитална информационна база с данни за славянското средновековно книжовно наследство, смята София Василева.

Предстоящият форум и електронната библиотека с шрифтове на кирилица ще бъдат сериозна стъпка за осъществяването на този проект, стана ясно на пресконференцията, която бе част от деловата програма на Русия като страна партньор на есенното изложение.

Водещи

Най-четени