Уникална изложба събира неизвестни факти и снимки на княз Александър Батенберг 26.08 | 16:42

Тя ще бъде открита на 5 септември в Националната галерия

От iNews

Изложба от текстове с непознати детайли от живота на първия български владетел след Освобождението, 1878 г., както и с непоказвани снимки, ще бъде открита на 5 септемвриот 17 часа в Огледалната зала на Националната галерия. Някогашният дворец е най-подходящото място за експозицията, защото тъкмо княз Александър фон Батенберг Първи (1879 – 1886) е превърнал руините на турския конак в съвременна европейска сграда. А ако човек се отклони вдясно от Балнатазала, ще попадне в помещението, където е бил личният му кабинет.

Изложбата е резултат от тригодишни издирвания по архиви и фамилни колекции на фондация "Хайлигенберг Югенхайм" (името на фамилния замък на българския монарх).

Озаглавена е "Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба", по детския прякор, с който са го наричали близкитему. Ранните му годиниминават в имението "Хайлигенберг" на фамилията Батенберг в германския град Югенхайм.

В България със задачата да представи изложбата се е заела фондация "Ценности" на Антонина Стоянова, съпруга на президента Петър Стоянов (1997-2002). Със спомоществувателството на Столична община на втория етаж в двореца ще бъдат показани 28 пана със снимки и текстове на българскиезик. (Версията на английски и немски език на всяко пано може да бъде четена чрез QR кодове.)

От Германия ще пристигнат специално д-р ЙоахимХорн, председател на фондация "Хайлигенберг Югенхайм", д-р Зигрун Комати, председател на Германско-българското дружество за насърчаване на връзките и приятелството с България, член на авторския екип на изложбата е и Джони Гловър, член на Консултативния комитет на фондацията.

От прецизно и професионално подбраните фотоси, картини, факти и документи личи привързаността на Сандро към България. Князът се е бил в Руско-турската освободителна война, а после е избран от Великото народно събрание във ВеликоТърновопрез 1879 година. Въпреки липсата на политически опит, той поставя основите на българската държавност, полага началото на важни институции в образованието, военното дело, правосъдието. Фон Батенберг дори се противопоставя на Великите сили, отстоявайки каузата на младата си държава, възстановена на картата на Европа след петвековното османско владичество.

В денянаоткриването – 5 септември 2023 фондация "Ценности" ще организира пресконференция с участието на гости от немската фондация. На 6 септември представители на Фондация "Ценности" и Фондация "Хайлигенберг – Югенхайм" ще почетат делото на КнязАлександър I в гробницатаму в София.

Водещи

Най-четени