Учените започват проучвания в Добруджанския Помпей 27.06 | 13:54

Залдапа е най-големият античен град в района на Добруджа

От Филипа Тодева

Започват археологически проучвания в най-големия античен град в Добруджа – Залдапа, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов. Късноримската и ранновизантийска крепост край днешното село Абрит имала величествени мащаби, простирайки се върху площ от близо 35 хектара. Крепостната стена, която е бранила града близо 250 години, има 32 кули, три главни и две по-малки порти.

"Залдапа, чието население загива в началото на седми век в драматична битка с нашественици, става известен като Добруджанския Помпей", каза директорът на музея. По думите му археолозите са уверени, че ще открият на самите улици на крепостта артефакти от драматичните събития.

През първия сезон на археологическите проучвания, които се очаква да продължат години, експедицията ще работи по Римска гражданска базилика. Карел Шкорпил първи стъпва в сградата, разположена в централната част на Залдапа.

Френският археолог професор Доминик Моро, преподавател в Сорбоната и други университети, проявява интерес към разкопките и експедицията вероятно ще стане международна, добави Костадинов, цитиран от БТА.

Водещи

Най-четени