Учи за артист и гладен няма да останеш! 11.03 | 12:39

95% от възпитаниците на НАТФИЗ си намират работа по специалността

От Филипа Тодева

Около 95% от студентите на НАТФИЗ си намират работа по специалността, похвали се проф. д.н. Любомир Халачев, ректор на академията.

Всяка година се дипломират 80 актьори, 20 от кукления театър и 40 драматични и 20 от Театър на движението. "Това не значи, че всички отиват да играят в Народния театър. Една част от тях отиват по театри и спектакли. Сега вече ангажиментите на актьорите не са щатни, а в повечето случаи са на спектакъл. Една част от тях се снимат в различни продукции-и телевизионни, и филмови”, обясни проф. Халачев, цитиран от агенция "Фокус". По думите му-голяма част от тях започват работа в различни телевизии на различни позиции, водят шоу-програми, четат новини, водят различен тип предавания.

Някои от студентите стават певци, а най-добре се реализират монтажистите и филмовите режисьори. Оказва се, че операторите често работят за чуждестранни продукции.

"Има, хора, които са много популярни. Например, звезда е известният ни професор Стефан Данаилов. Не може човек на 18 години да бъде звезда, дори и в киното, колкото и да е популярен. Много от студентите ни ги гледаме в момента”, добави още той.

Водещи

Най-четени