Филми в памет на гръцкия режисьор Тео Ангелопулос 03.02 | 16:20

Кино „Одеон“ отдава почит на починалия при катастрофа режисьор

От Олга Андреева

Кино "Одеон" ще отдаде почит на починалия при пътен инцидент гръцки режисьор Тео Ангелопулос с минипанорама от негови филми - "Трупата", "Ловците", "Пътуване до Китира" и "Пчеларят" в периода от 3 до 9 февруари.

76-годишният Ангелопулос, създал близо 15 филма, посветени на новата история на Гърция, почина на 24 януари, след като беше блъснат от мотоциклетист в Атина.

Ангелопулос се смята за родоначалник на ново гръцко кино през 70-те години. Носител е на "Златна палма" през 1998 г. и на "Златен лъв" през 1980 г.

Последно работеше по филма "Другото море", представящ Гърция в периода на кризата, който ще бъде завършен от дъщеря му, която също е режисьор.

Минипанорамата на "Одеон" започва днес, 3 февруари, с прожекция от 18 часа на филма "Трупата" от 1974-75 г., който е носител на наградата на ФИПРЕССИ от Кан през 1975 г., на пет награди на гръцката критика (филм, режисура, сценарий, мъжка роля на Стратос Пахис и женска роля на Ева Котоманиду), обвен е за Филм на годината (1976 г.) от Британския филмов институт и за най-добър филм в света за 70-те години според Италианската критика.

"Трупата” е филм с епични мащаби. Действието се развива в периода 1939-1952 г. и е разгледано като поредица от индивидуални, често пъти необясними събития или драматични сцени, коментирани от монолози, написани по стените лозунги или от песни. Филмът разкрива бурната история на периода чрез пътуваща актьорска трупа, прекарала тези 14 години в скитане из провинции, градове и села, представяща във все по-мизерна среда пасторалната мелодрама от XIX в. "Пастирката Голфо” от Персиадис.

"Гръцкият народ е израснал, галейки мъртви камъни. Опитах се да сваля митологията от висотите й и да я приобщя към народа", казва за филма самият Ангелопулос.

Филмът "Пчеларят" от 1986 г. с участието на Марчело Мастрояни бележи края на един цикъл разкази за поколението ан Ангелопулос, преживяло историческите събития, за които става дума в неговите филми.

Мастрояни казва за филма: "Пчеларят" е киноизкуство от висока класа. Снимам се в даден филм, защото това ми харесва, а не за да се харесвам. Пчеларят е твърде различен от стоте персонажа, които досега съм пресъздал на екрана. Той не е истински самотен, защото поне има своите пчели…"

"Пътуване до Китира" от 1983 г. има награда за сценарий и наградата на ФИПРЕССИ от Кан през 1984 г. В гръцката митология Китира е островът на мечтите, където можеш да се отдадеш на щастието (или на търсенето му). Това е пътуване към тъмната страна на гръцката история, което се преплита с митологията.

"В "Пътуване до Китира” пътуването всъщност е преработка на мита за завръщането на Одисей според мит, предхождащ Омир. Има предхождаща Омир версия, че Одисей отново е поел на плаване след завръщането си в Итака. Така че филмът е по-скоро заминаване, отколкото завръщане у дома", обяснява режисьорът.

"Ловците" от 1977 г. е носител на "Златен Хюго" от Чикаго през 1978 г. и на награда на турската критика. През 1976 г., в навечерието на Нова година, на един гръцки остров група ловци-буржоа се натъква на тяло, заровено в снега и чудодейно съхранено от студа. По униформата си мъртвецът прилича на някой от хилядите партизани, убити през Гражданската война. Ловната дружинка, която понастоящем е част от управляващия елит, трябва да реши какво да прави с трупа.

"Ловците” отразява гледната точка на човек от моето поколение за гръцката история – история, чието продължение се преплита с годините на собствения ми живот. Това е изследване на историческото самосъзнание на гръцката буржоазия. В Гърция управляващата класа се страхува от историята и поради тази причина я крие", обяснява Тео Ангелопулос.

Ето и програмата на прожекциите с цени на билетите 5/4 лв.:

петък 3.02.

18.00 ч. - "Трупата"

събота 4.02.

17.00 ч. - "Пчеларят"

19.00 ч. - "Пътуване до Китира"

неделя 5.02.

19.00 ч. - "Пътуване до Китира"

вторник 7.02.

18.00 ч. - "Ловците"

сряда 8.02.

17.00 ч. - "Пчеларят"

19.00 ч. - "Пътуване до Китира"

четвъртък 9.02.

17.00 ч. - "Пътуване до Китира"

19.30 ч. - "Пчеларят"

Водещи

Най-четени