Фотографският проект FaceSpace гостува у нас 21.02 | 13:54

Той търси лицата на настоящето на фона на старите сгради

От Елена Кирилова

Международният фотографски проект FaceSpace гостува у нас между 21 и 24 февруари.

Той събира серия от фотографии, разкриващи лицето на Източна и Централна Европа, чрез интересна симбиоза между минало и бъдеще, между хора и сгради, локално и универсално.

Проектът е започнат през 2010 г. в Париж с идеята да запечата неповторимата атмосфера на градовете чрез образите на техните жители.

По този начин старите, но пълни с живот градове биват представени чрез лицата на настоящето, заснети на фона на значими исторически архитектурни забележителности, които обаче не са в центъра на туристическия поток.

Първите места, които биват претворени във фотографиите са Париж, Санкт Петербург и Прага, но това са само първите спирки на това дълго пътешествие.

София е началната и най-източната точка, от която ще започне пътуването към Киев, Краков, Рига, Талин и други.

Артистичен директор и фoтoграф на FaceSpace е французинът с руски корени Валентин Соколов. Той открива своята любов към София по време на първото си гостуване у нас през пролетта на 2011 г. Тогава той открива Централната баня и решава да я превърне в отправна точка на проекта си.

12 месеца по-късно Валентин се завръща с мениджъра на проекта Томаш Пейтлич. Скоро след пристигането си работата започва заедно със специално подбран български екип.

В софийската фотосесия ще се включат популярни и не толкова популярни модели: Боряна Узунова, Джия Лазарова, Християна Димитрова, Олга Модева, Катерина Мутафчиева и Полина Гергушева.

Седмото българско лице все още се пази в тайна.

Водещи

Най-четени