Хосе Карерас носи Гена Димитрова в сърцето си 09.12 | 20:39

Великият тенор получи първо копие от книгата за примата от Димитър Сотиров

От Филипа Тодева

Когато попитах Димитър Сотиров, защо на всяко копие от книгата си, което разписва, оставя посланието "Помнете Гена!", той ми отговори: "Защото това е смисълът на всичко, което правим днес".

Това наистина бе важното послание от представянето на книгата на Сотиров, която действително представя "Гена Димитрова от А до Я".

Изданието е своеобразно откровение, то позволява на всички, които са познавали, обичали или прекланяли пред таланта на примата, да я видят и в по-друга светлина – като личност, от израстването от момичето от Беглеж до звездата на "Ла Скала".

Както правилно отбеляза академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет, тази книга е плод на онази дързост, отговорност и удоволствие, с която авторът изследва битието на незабравимата Гена Димитрова.

За Гена Димитрова вече има написани четири книги. Но тази потопява читателя в море от лични моменти. Вълните на емоциите, преживяни от самата прима и споделени в различни интервюта, са наистина умело подбрани.

За нея Софийската опера е била храм, а сцената й – неин свят олтар. При всичките си пътувания, изяви на световните оперни сцени, Гена Димитрова никога не забравя родината.

И може би, когато прелистваме страниците с нейните изповеди за успехите, за върховете, за трудните моменти, откриваме по най-приятен и ненатрапващ се начин нейната велика човечност.

Едва ли има в днешните трудни времена по-достоен пример от този на българската прима. И неслучайно за представянето на изданието дойде самият тенор – великият Хосе Карерас.

Маестрото получи символично първото издание на книгата за примата, с която неведнъж споделя сцената в годините.

"Винаги я нося в сърцето си, независимо къде беше по време на жизнения си път и независимо къде е сега", сподели Карерас.

Водещи

Най-четени