Храмовете няма да бъдат защитени 17.02 | 08:56

Изменение в закона за вероизповеданията няма да има

От Теодора Кокаланова

Законът за вероизповеданията няма да претърпи промени. Повод затова решение е създалата се ескалация на напражение  в Пловдив  пред Куршум джамия. Депутатите от 42-рото Народно събрание са категорични, че текстовете няма да излязат на дневен ред.

Мюфтийството също оттегля своите предложения за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията. Отстъпление на закона обяви депутатът от Коалиция за България Мартин Захариев, който е член на комисията по култура, уточнява в. "Стандарт".

Именно председателят й - Стефан Данаилов пръв постави остро въпроса за текстовете, които дават право на вероизповеданията да поискат имотите си. "Предвид създалата се ситуация е крайно неудачно да се занимаваме със Закона за вероизповеданията. След приемането на Изборния кодекс имаме поне 40-50 закона, които са на дневен ред. Текстовете за вероизповеданията в този им вид не попадат в приоритетите на парламентарната група на Коалиция за България, заяви Захариев.

От своя страна пък учени поставиха въпросите за възстановяване на права върху ислямски имоти, които векове не са служили за религиозни нужди като Бююк джамия в София, или достроеното от държавата и превърнато в музей медресе в Кърджали. Разрешаването на казуса "Света София" също отключи активността на експертите.

"Откритият в Стара Загора музей на религиите, помещаващ се в реставрирана джамия, която е била християнска църква, а преди това тракийско светилище - на коя от общностите трябва да се определи като собственост?", възмущават се експертите. 

Водещи

Най-четени