Христо Грозев се качи на сцената, "филмът "Навални" бе отличен с Оксар 13.03 | 08:45

"Ние дължим толкова много на Христо Грозев - нашият българин. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история", каза режисьорът на филма Даниел Роър

От iNews.bg

В категорията пълнометражен документален филм "Оскар" беше присъден на филма "Навални", в чието създаване участва българският разследващ журналист Христо Грозев. Българинът се качи на сцената за получаването на най-високата награда в киното и обра овациите.

"Ние дължим толкова много на Христо Грозев - нашият българин. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история", каза режисьорът на филма Даниел Роър. Роър благодари за куража на семейството на руския опозиционер Алексей Навални.

"Благодаря на всички! Съпругът ми е в затвора, просто защото е казал истината. Съпругът ми е затворен, само защото защитава демокрацията. Алексей, мечтая си за деня, в който ще си свободен и нашата страна ще е свободна. Бъди силен, любов моя!", каза съпругата на Алексей Навални - Юлия Навални.

Самият документален филм едва не уби последния жив голям руски опозиционер - той и в момента се намира в затвора, арестуван още на летището при завръщането си в Москва през 2021 г. след лечение в Германия след отравяне с новичок.

В документалния филм Навални работи с разследващата група Bellingcat, с която работи Грозев.

Грозев се намира в САЩ, но не специално за церемонията по връчването на Оскарите, а заради повишена заплаха за живота му. Христо Грозев живееше в Австрия, но преди 2 месеца Руската федерация го обяви за федерално издирване - на сайта на Министерството на вътрешните работи, макар и да не бе обявено точно защо и в какъв режим, включително и след официално запитване от българска страна. След предупреждения от няколко служби, включително и тези в Австрия, за интерес от страна на агенти към личните данни на Христо Грозев той напусна Австрия.

Дейността на изданието Bellingcat, което се опита да установи обстоятелствата по отравянето на Навални и обхвана редица други нашумели инциденти, включително отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри, Великобритания. Именно Bellingcat обвързаха отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев и експлозията в чешкия оръжеен склад във Врбетице.

Във "Фейсбук" Теодор Ушев писа, че моментът е исторически, защото за първи път българин печели "Оскар". Има и ощо много отзиви - от нашия посланик в САЩ, например, както и от самият Алексей Навални - на страницата му във Фейса, която се поддържа от негови близки.

Водещи

Най-четени