Цигулка „Страдивариус“ достига 16 млн. долара на търг 21.06 | 20:29

Парите ще бъдат дарени в помощ на Япония

От Иванка Савкова

Ценна цигулка "Страдивариус", която е била собственост на английския поет Лорд Байрон, бе продадена на търг за 9,8 млн. лири, равняващи се на 15,9 млн. долара, предаде Ройтерс. Търгът е бил благотворителен и парите ще бъдат дарени на фонда за подпомагане пострадалите от бедствията в Япония.

Цигулката, наречена "Lady Blunt", е била предоставена за продажба на търга от музикалната фондация "Nippon" - собственик на някои от най-изящните инструменти "Страдивариус" и "Гуарнериус". Тя е била произведена през 1721 г.

Инструментът е бил собственост на лейди Ан Блънт, внучката на Байрон, в продължение на 30 години. Той е една от 600-те цигулки, виоли и виолончела от италианския майстор на струнни музикални инструменти Антонио Страдивари.

Цигулката е закупена от анонимен колекционер за цена четири пъти по-висока от платената при предишния рекорд, поставен при продажбата на цигулка "Страдивариус". Тази цигулка е била продадена на търг през 1971 г., когато също е достигнала рекордната за тогава цена от 84 000 лири в аукционна къща Sotheby's.

Средствата от продажбата на цигулката ще бъдат дарени в помощ на Япония след природните бедствия, сполетели страната преди няколко месеца.

Водещи

Най-четени