Чакаме нов роман от Людмила Филипова през пролетта 19.01 | 17:18

Темата ще е връзката между Нютон и новите технологии

От Деница Стефанова

Най-добре продаваната съвременна българска писателка – Людмила Филипова, ще издаде нов роман тази пролет, съобщи преди дни самата тя по време на литературно обсъждане в клуб "365 страници".

Темата на книгата ще е за връзката между Нютон и новите технологии през 2011-та година. За нея Филипова е събрала материал от библиотеките на Ватикана, архивите и дворците на италианските благородници Киджи, от университетите в Оксфорд и Кеймбридж.

Сюжетът се върти около най-дълго разработваното и пазено откритие на английския учен Исак Нютон, което разкрива какво ще се случи със света и новите технологии през 2011 година.

Людмила Филипова направи своеобразен фурор още при първата си поява на книжния пазар, с романа "Анатомия на илюзиите". Впоследствие книгата е преиздавана шест пъти.

В този роман авторката вплита непубликувани факти от архивите на дядо си Гриша Филипов, министър-председател на България от 1981 до 1986 г. и драматичната история за любовта на мъж и жена от два несъвместими свята.

Последваха "Червено злато" (2007), посветен на незаконната търговия с кръвни продукти и задържаните в Либия български медици, "Стъклени съдби" (2008), засегнал шокиращите теми за масовото производство и търговия с човешки ембриони и опасната тенденция хората да поемат в ръцете си собствената си еволюция, както и историческият трилът "Мастиленият лабиринт" (2009) - официален български бестселър на 2009-та.

Последният й издаден роман е "Антихтонът на Данте" - продължение на "Мастиленият лабиринт", което обаче може да се чете и самостоятелно. Напомня за книгите на Дан Браун, но със знак за превъзходство.

Романите на Людмила Филипова са превеждани и издавани в Русия, Сърбия, Гърция, Кипър и Турция. Именно в Турция продуцентът Осман Сънав е откупил правата за филмирането на "Анатомия на илюзиите", който се очертава като исторически сериал с работно заглавие "Стените помежду ни". За турския сценарий Людмила пренаписва романа си, като включва в него първоначалната си идея, според която главният герой е от българо-турски произход.

Наред с другите теми, засегнати в романа - като причините за краха на комунизма, сътресенията, през които преминава обществото ни през 90-те години на миналия век, и началното натрупване на капитал, тя представя и проблемите, които изживяват българските турци през 80-те и 90-те години, а също и приноса им за разпалване на революционната искра през 1989 г.

Водещи

Най-четени