Чалга, социализъм и един град на мечти 13.03 | 12:59

„Град на мечти” с единствена прожекция на София Филм Фест

От Мартина Панайотова

 

"Град на мечти” е документален филм, който съчетава двете най-фундаментални асоциации с българския град Димитровград – социализма от вчера и поп-фолка от днес.

Филмът на режисьора Светослав Драганов се опитва да съпостави мечтите на старото поколение, това, което е изградило масивните, каменни паметници, символизиращи комунистическия режим и новото, което ги бута и на тяхно място въздига империята на чалга-индустрията – капиталистическата мечта за всяко провинциално девойче, което мечтае да стане звезда.

"Когато хората разберат, че във филма ми става въпрос за комунисти и чалгари, обикновено първата реакция е "О, двете неща, които най-много мразя!” Ти обаче ги мразиш, защото не ги познаваш – това са просто мечтите на две различни поколения”, разказва режисьорът.

Лентата ще бъде представен за първи път пред публика на 16 март в рамките на 16-я международен "София филм фест" на прожекция в Централния военен клуб. Това, за жалост е и единствената планирана прожекция в рамките на фестивала, въпреки че интересът е доста голям.

Untitled from izograph on Vimeo.

Водещи