Честваме 120 години от рождението на поета Атанас Далчев 11.06 | 19:15

Честванията ще се състоят в Столична библиотека на 12 юни (сряда) от 17:00 ч.

От iNews

Столичната библиотека и Нов български университет канят всички приятели на Атанас Далчевото творчество и съмишленици на неговите идеи в изкуството да отбележат заедно 120-годишнината от рождението на поета, преводач и литературен критик.

Честванията ще се състоят в Столична библиотека на 12 юни (сряда) от 17:00 ч. с откриване на фотодокументална изложба "Сънища през очилата", представена от Библиотеката на София, с ценни и редки издания на Атанас Далчев от нейните фондове – "Книжовно наследство" и от уникалната сбирка "Детски периодичен печат".

Сред оригиналните издания се открояват стихосбирките на големия поет "Прозорец" (1926), "Стихотворения" (1928) с автограф на Кирил Христов, "Париж" (1930), "Ангелът на Шартър" (1943), "Стихотворения" (1965) и "Фрагменти" (1967) с автографи на Симеон Радев и съпругата му Бистра Винарова, сборниците "Прокълнати поети" (1921), "Мост" (1923) с негови стихове.

Далчев е представен и като преводач на книгите "Паскал" и "Монтен" (1942) в прочита на Франсоа Мориак и Андре Жид от Библиотека "Безсмъртни мисли".

В експозицията са включени култови детски периодични издания "Весело славейче", "Другарче за тебе", "Детско знаме" с негови творби за деца.

 

Снимка: sofia.bg
Снимка: sofia.bg

 

Посетителите могат да видят и знакови артефакти – автентичната пишеща машина на поета Erika, международната Хердерова награда, която получава през 1972 г., семейни фотоси и оригинални издания на поета на чужди езици, предоставени от наследниците на Атанас Далчев.

Представени са и стихове, посветени на Далчевкниги с автографи, подарени на бележития творец от известни български и чужди автори, сред които е и нобеловият лауреат Борис Пастернак и Анна Ахматова.

Юбилейните четения, посветени на големия поет, са с участието на проф. Божидар Кунчев, проф. Михаил Неделчев, проф. Пламен Дойнов, доц. Морис Фадел, доц.  Надежда Стоянова, д-р Илвие Конедарева, Борис Илиев и др.; В програмата са предвидени и артистични прочити на Далчеви стихотворения и фрагменти от студенти на департамент "Театър" от Нов български университет: Никола Табаков, Тони Николов, Елена Рангелова, Мина Стойчева, Ерика Попова, Християна Стоименова; стихотворения на поети, посветени на Атанас Далчев, изпълнени от актьора Богдан Глишев; прожекция на филма "Атанас Далчев – филмов силует" (1969) на Радой Ралин и режисьора Николай Петков.

 

Водещи

Най-четени