Честита Рош Хашана! 24.09 | 07:43

Евреите отбелязват Новата 5775 година

От Цанка Донкова

Евреите отбелязват Новата 5775 година. Еврейската Нова година, Рош Ашана, никога не се пада в петък и събота, както и по време на пълнолунието. Празненствата на евреите по целия свят продължават цели 48 часа и започват с пости.

Евреите започват летоброенето с мистичното сътворение на света, което се е случило през 3761 година преди Христа. Рош Ашана е по-скоро празник за размисъл и равносметка за изминалата година. Хората се поздравяват с "Хаг Самеах, Шана Това". 

Рош Хашана или Рошашана (иврит: ראש השנה rosh ha-shanah) в буквален превод означава "глава на годината", а в идиоматичното си значение се отнася до еврейската нова година.

В този пасаж, обаче, терминът не се отнася специално до първия ден от годината, а до "началото" на годината.

В юдаизма има четири чествания на "новата година", като всяко от тях отбелязва различна "година" от правна гледна точка, също както в григорианския календар 1 януари отбелязва "Нова година", като в същото време има други дати, които отбелязват началото на фискалната, учебната или друга "нова година".

Рош Хашана отбелязва новата година за хората, животните и правните договори. В Мишна този ден е назован и като деня, от който започват да се броят календарните години, както и годината шмита (седмата година, по време на която е забранено земята да се обработва) и годината йобел (годината след шмита).

В Тората този ден е наречен "Денят за тръбене на шофар" (Yom Terua, Левит 23:24), а равинската литература и самата литургия описват Рош Хашана като "Денят на съда" (йом ха-дин) и "Денят за възпоменание" ("йом ха-зиккарон").

Празникът Рош Хашана е първият от така наречените Йамим Нораим (иврит: Дни за страхопочитание), най-важните и тържествени дни от еврейския календар; Йамим Нораим са предшествани от месеца Елул, през който евреите трябва да се посветят на самооценка и разкаяние - процес, намиращ кулминацията си с десетте дни Йамим Нораим, наричани още Asseret Yemei Teshuva - "Десет дни за покаяние", започващи с Рош Хашана и завършващи с празника Йом Кипур.

Започва 5775 година според еврейския календар. По този повод ще се състои традиционното тържество за този красив еврейски празни, което ще започне от 18:30 часа във вековната Централна софийска синагога. Приветствие ще отправи президента на република България до еврейската общност в България.

Организатори на събитието са Организация на евреите в България "Шалом” и централния израелтянски духовен съвет.

Водещи

Най-четени