Читални в Националната библиотека светват като слънцето 10.12 | 14:40

Библиотеката чества 134 години от създаването си. По този повод ѝ дариха нови лампи

От Гергана Златкова

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" е един от символите не само на София, но и на цяла България. За това днешният ден е особено важен, тъй като честваме 134 години от създаването ѝ.

По този повод, под формата на дарение, сградата се сдоби с нови енергоспестяващи лампи. Те са част от инициативата, която се провежда под наслов "Подари светлина на Библиотеката. Повече светлина, повече читатели".

В основата на кампанията е необходимостта от добро осветление, което е едно от най-важните условия читателите да се чувстват добре и да прекарват повече време в читалните.

"Дарението на това осветление е много важно за нас в този момент, защото е много качествено, но и защото се случва в навечерието на Коледа. А това изразява самият дух на празника и предколедното време – да се дарява, и то щедро", коментира директорът на библиотеката проф. дфн Боряна Христова.

В основата на инициативата стои дарителството и целта то да се превърне в традиция у нас.

Едно от най-големите преимущества на новото осветление, дарено от българската марка за енергиспестяващо и LED осветление Realux за двете читални е, че се приближава максимално много до слънчевата светлина.

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" е най-голямата и най-богата библиотека в България. В нея се съхраняват над 8 милиона библиотечни документа.

Водещи

Най-четени