Чудомир и Г. Брегович вдъхновяват куклен спектакъл в Търговище 14.09 | 15:15

"Една тъжна история за един весел народ" е заглавието на премиерния спектакъл

От Андриян Георгиев

"Една тъжна история за един весел народ" е заглавието на примиерния спектакъл, с който Кукленият театър в Търговище ще открие новия си творчески сезон, съобщава БТА.

Спектакълът е създаден по мотиви от разкази на Чудомир, а музиката е на Горан Брегович.

"Спектакълът започва с темата за изборите. Точно както става и сега, Чудомир го е написал преди години. Как се появяват лидери, как се убеждава народът, как се лъжат хората, как се продават избори и т.н. Наблегнато е най-вече и на предварителните размисли за избори, на това имаме ли избор и дали го правим правилно", коментира директорът на театъра Ивайло Марков.

В постановката се преплитат няколко сюжетни линии от истинския живот на българите по онова време, които все едно са днешните ни проблеми, посочват от театъра.

Общи приятели са запознали Горан Брегович и директора на Кукления театър. След разговори за замисъла да се постави творба на Чудомир на сцената, Брегович се съгласява да бъде използвана музика от негови филми и впоследствие прави аранжимент на три български народни песни.

Записите са в студио в Париж, които са платени от театъра в Търговище, всичко останало е подарък от  неповторимия балкански талант, добави Ивайло Марков.

В Кукления театър в областния град се репетират общо пет спектакъла, които ще бъдат представени до края на сезона.

Водещи

Най-четени