Шедьовър на Пикасо отива на търг 20.01 | 15:20

Творбата е портрет на муза и любовница на художника

От Олга Андреева

Чувствена картина от 1932 г., произведение на Пабло Пикасо, бе показана вчера в Париж в аукционна къща Sotheby's и ще бъде продадена на търг следващия месец, съобщи Ройтерс. Тя изобразява младата любовница на художника Мари-Терез Валтер, спяща гола в кресло с разтворена книга в скута й.

Картината е в ярко жълто, зелено и червено. Рисувана е с маслени бои и е от периода на Пикасо, който специалистите наричат "lovestruck”.

Очаква се тази творба да бъде най-ценната на предстоящата разпродажба на произведения на импресионизма и модерното изкуство в галерия Sothby's в Лондон през февруари. Експертите казват, че картината може да достигне цена между 12 и 18 милиона британски лири.

Друга творба на Пикасо, също от 1932 г. и също изобразяваща Мари-Терез - "Nude, Green Leaves and Bust" ("Гола жена, бюст и зелени листа"), бе продадена от аукционна къща Christie's в Ню Йорк през миналата година за внушителната сума от 106 милиона долара – рекорд на всички времена за произведение на изкуството, продавано на търг.

Мари-Терез е била една от многото любовници и музи, които са били вдъхновение за художника по време на плодотворната му кариера, обхващаща осем десетилетия.

За първи път Пикасо я забелязва през 1927 г. в Париж, когато Мари-Терез излиза от метрото, връщайки се от пазар. Тогава тя е само на 17 години. Художникът, който тогава е 45-46-годишен, остава поразен от красотата й.

По това време Пикасо е все още женен за първата си съпруга – руската танцьорка Олга Коколова, но започва връзка с Мари-Терез, от която по-късно има дъщеря.

След години Мари-Терез споделя, че на тяхната първа среща той е взел ръката й и казал: "Аз съм Пикасо. Ти и аз ще направим велики неща заедно".

Водещи

Най-четени