Шеметна надпревара за Европейска столица на културата 18.10 | 15:17

Министър Стоянович обеща прозрачност на процедурите по българската кандидатура

От Филипа Тодева

Осем български града се впуснаха в надпреварата за Европейска столица на културата 2019. Кметовете им пристигнаха днес в София за представянето на кандидатурите, а министърът Петър Стоянович гарантира прозрачност на процедурите.

"Няма да участвам по никакъв начин, нито ще назначавам хора в комисията от експерти, която ще определи българското предложение за ЕСК", каза Стоянович. Той подчерта, че инициативата, подета преди години, ще донесе изключителни плюсове на осемте града.

"Има време за подготовка, а за града, който спечели, това ще е голяма чест и отговорност", посочи Стоянович пред градоначалниците на Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Русе, София, Шумен.

"Шегата, че Бургас е пристанище на София, може да стане реалност, ако спечелим надпреварата", започна с чувство за хумор краткото си изложение кметът на Бургас Димитър Николов. "Чар и вдъхновение" е мотото на инициативата, подкрепена от всички 13 общини в областта, предаде БТА.

"Творим щастие" е каузата, която Велико Търново предлага на Европа, защото това е бъдещето на човечеството, което търси нова мярка за прогрес - "индекс на щастието", каза кметът на старопрестолния град Даниел Панов. Той припомни накратко богатото минало на града, в който всяка стъпка е история - от древността до близкото минало - Царев град, център на духовността, град с важни за Европа коридори.

Възможност за трайна промяна в облика на града - древен и очарователен, е кандидатурата за ЕСК за кмета на Варна Иван Портних. Инвестициите по този повод ще допринесат за трайното развитие на инфраструктурата и на града като цяло - лятна столица на България заради многобройните културни събития и туризма.

Надяваме се скоро да разберем каква е ангажираността на държавата и МК към града, който спечели, защото за ролята на ЕСК няма достатъчно средства в нито един общински бюджет, каза кметът на Пловдив Иван Тотев. "Заедно" е мотото на кампанията в Пловдив, където от векове мирно съжителстват етноси и религии.

Над 150 неща са се случили за първи път в България в Русе - град с 20-вековна история, с вечен дух, както е вечна река Дунав, най-голямата, която свързва народите в Европа. Затова и мотото на инициативата ЕСК е "Русе - градът на свободния дух".

Уникалното културно-историческо наследство и наситеният културен живот днес са предимствата на София за ЕСК, но силата й е и в огромната подкрепа от гражданите, от творческите и бизнес средите. Затова и мотото е "Сподели София", посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Шумен и регионът са част от европейското културно пространство с културно-историческото си наследство и над 3200-годишна история, с мултиетническата толерантност, участието в регионалния международен културен обмен и като модерна туристическа дестинация.

Повече емоционални са основанията на кметския екип на Габрово да се кандидатира за ЕСК-2019 - един знак от миналото и над 6000 знака от бъдещето, обичта към града ни и хилядите заръки, които трябва да изпълним, каза кметът на Габрово Таня Христова.

Водещи

Най-четени