Шумен ще се бори за европейска столица на културата 28.12 | 12:16

Градът съчетава красива природа, архитектурни резервати и паметници на културата със световно значение

От Олга Андреева

 

Шумен ще участва в кампанията за европейска столица на културата Шумен.

 

Предложението на кметската администрация Шумен да участва в кампанията ще бъде предложено за гласуване утре на последната за тази година сесия.

По този повод общински съветници препоръчаха да бъде направен точен разчет за необходимите средства и да бъде избран обществен комитет за кандидатурата, в който да бъдат поканени известни шуменци.

Заместник-кметът по култура Живка Тонева заяви, цитирана от БТА, че за кампанията "Шумен-Европейска столица на културата" ще са необходими минимум 40 000 лв. от бюджета за следващата година.

Шумен е град с богато културно-историческо наследство, европейски облик и модерна визия, пишат в докладната записка от общинския отдел "Култура". В мотивите за решението градът да участва в кампанията за европейска столица на културата те включват още благоприятното разположение на региона, който съчетава красива природа, архитектурни резервати и паметници на културата със световно значение.

Сред тях единствен по рода си е Мадарският конник. Скалният релеф е обявен от ЮНЕСКО за културна ценност със световно значение, а от юни 2008 г. - за глобален символ на България.

Шуменският регион е единствен, на чиято територия има четири национални археологически резервата - "Плиска", "Преслав", " Мадара" и "Кабиюк".

Водещи

Най-четени