Ще възкръсне ли паметникът на Петрова нива? Дарители събират средства 23.10 | 16:24

Монументът е обявен за недвижима културна ценност

От Цанка Донкова

Паметникът на Илинденско-Преображенското въстание, който се намира на Петрова нива край Малко Търново, е определен от Министерството на културата за недвижима културна ценност с категория "национално значение". Монументът е поставен на мястото, където преди повече от 100 години се е взело решението за провеждането на едно от най-кървавите събития в историята на България – Илинденско-Преображенското въстание.

Преди няколко месеца обаче стана ясно, че паметникът може да бъде безвъзвратно загубен, след като огромна пукнатина го бе разцепила на две. Прогнозите бяха, че за реставрацията му са необходими близо 70 000 лв. Към днешна дата над 50% от сумата е събрана, но все още недостигат 30 000 лв. Това е причината да започне дарителска кампания за набиране на средствата, съобщават от община Малко Търново. Организаторите на кампанията се надяват, че през 2015-а годишнината от Илинденско-Преображенското въстание ще бъде отбелязана пред напълно обновения монумент.

Инициативата на историческия музей "Проф. Александър Фол" и на общинската администрация на Малко Търново ще продължи до събирането на пълната сума, необходима за ремонта.

Преди няколко месеца кметът на Малко Търново Илиян Янчев стана мишена на прокуратурата именно защото се е опитал да събере средства за възстановяването на паметника. Държавното обвинение се бе самосезирало заради кампанията за набиране на средства за реабилитацията на монумента, инициирана от градоначалника. Така, за да е напълно прозрачно набирането на средства и за максимален контрол на постъпленията, дарения се приемат по банкова сметка и чрез открития наскоро DMS-номер.

Така по всяко време може да се даде информация какви пари са постъпили за инициативата.

Желаещите да помогнат в спасяването на историческия паметник могат да направят това с кратко съобщение DMS PETROVA NIVA на номер 17 777 на стойност 1 лв. към всички мобилни оператори.

Водещи

Най-четени