ЮНЕСКО добави 47 обекта в списъка на нематериалното културно наследство 03.12 | 17:20

Сред новите елементи има три, свързани с практики за опазване на околната среда

От iNews

Повече от 40 нови елемента са добавени в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството, предаде ТАСС, позовавайки се на ресорния комитет на организацията на ООН за образование, наука и култура ЮНЕСКО. Сесията й се проведе в Рабат, Мароко.
 
По инициатива на 60 страни списъкът е допълнен с нови 47 обекта, сред които са чайната култура в Азербайджан и турция, традиционни методи за обработка на чай и свързаните с тях социални контакти в Китай, културата на приготвяне на френската багета, практикуването на съвременен танц в Германия, камбанен звън от Испания.

Сред новите елементи има три, свързани с практики за опазване на околната среда, отбелязват от ЮНЕСКО. Става дума за традиционни методи на селскостопанска работа, свързани с устойчиво използване на природните ресурси и за ритуали и празнични мероприятия, посветени на природата.

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле поздрави страните, внесли тези предложения. Тя каза, че "живото наследство играе важна роля за обединението на народите и за укрепване на идеята за мира в съзнанието на хората".

Източник:БТА

Водещи

Най-четени