ЮНЕСКО окончателно прие спорната резолюция за Храмовия хълм в Йерусалим 18.10 | 18:24

Текстът предизвика гнева на Израел и заплахи срещу Ирина Бокова

От iNews.bg

ЮНЕСКО прие официално резолюцията за опазването на палестинското културно наследство в Източен Йерусалим, която предизвика остри протести от страна на Израел. Говорител на ЮНЕСКО потвърди, че документът, внесен от седем арабски страни в четвъртък, днес окончателно бе приет.

Резолюцията предизвика острата реакция на Израел, която обяви, че замразява сътрудничеството си с ЮНЕСКО. Тел Авив се противопостави на текстове за Храмовия хълм в Източен Ерусалим, който е обозначен само с арабското си наименование - комплексът към джамията "Ал-Акса". Според властите текстът отрича хилядолетната връзка на евреите с Йерусалим.

Храмовият хълм е третата светиня на исляма и най-свещеното място за евреите. Той е под административно управление на Йордания, но Израел контролира всички пътища за достъп към него.

Междувременно днес бе съобщено официално, че генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е получила смъртни заплахи след решението за проекторезолюция на светите места в Йерусалим. Смята се, че предупрежденията идват от арабска страна и затова се наложило да бъде засилена охраната ѝ.

Текстът е свързан с Храмовия хълм в Източен Йерусалим, който се намира в палестинската част на града, окупирана от 1967 г. и анексирана от Израел. Самото анексиране се смята от ООН за незаконно.

"Въпросната проекторезолюция отхвърля историческите еврейски връзки със свети места в Йерусалим и осъжда Израел като окупационна сила за различни действия, предприети на тези места, включително ограничаване на достъпа до тях на мюсюлмански поклонници", се посочва в изявление на Тел Авив.

"Наследството на Йерусалим е неделимо и всяка от неговите общности има право на изричното признаване на нейната история и връзка с града. Да се отрича, прикрива или да се правят опити да бъде заличена която и да е от еврейските, християнските или мюсюлманските традиции, заплашва интегритета на това място", заяви в отговор Ирина Бокова.

Водещи

Най-четени