"Аполония" отличи певеца Васил Петров 28.08 | 17:16

27-то издание на фестивала в Созопол беше открито

От Елена Коцева

Джаз певецът Васил Петров получи наградата "Аполон Токсофорос" за 2011 година.

Статуетката се дава всяка година от Фондация "Аполония" за изключителен принос в развитието на българската култура и популяризирането й в  чужбина.

Васил Петров получи наградата си от артистичния директор на "Аполония" Маргарита Димитрова.

Празниците на изкуствата "Аполония 2011" бяха официално открити вчера от кмета на Созопол Панайот Рейзи и професор Димо Димов, председател на фондация "Аполония". Това е 27-то издание на фестивала.

Аполония е най-големият български фестивал на изкуствата. Той възниква в далечната 1984 г. като приятелска инициатива на приятели от артистичните кръгове - музиканти, художници, театрали, кинематографисти, писатели и журналисти. През 80-те години именно Созопол беше градът, където през летата се събираше културния и артистичния елит на България.

Вчерашната първа вечер продължи с концерт на Биг Бенда на Българското Национално Радио с участието на Том Харел - тромпет, под диригентството на Антони Дончев.

Празниците на изкуствата "Аполония 2011" в Созопол продължават до 5 септември. На сцените в читалище "Отец Паисий", Археологическия музей, Художествената галерия, Амфитеатър "Аполония" и нощен джаз клуб "ОББ" ще бъдат представени най-новите български филми, хитови театрални постановки, изложби, книги, филми и много концерти.

Водещи

Най-четени