„Артистът“ триумфира и на "Оскар"-ите 27.02 | 09:02

Лентата обра пет от най-престижните филмови награди в света

От Елена Кирилова

След като обра наградите на доста фестивали, немият филм "Артистът" се сдоби и с най-престижното признание – "Оскар" за най-добър филм, съобщава BBC.

Неговият създател Мишел Азанависиус пък бе удостоен с "Оскар" за най-добър режисьор, докато Жан Дюжарден получи наградата за най-добър актьор.

Но наградите за "Артистът" не приключват тук. Френският композитор Людовик Бурс също се сдоби със статуетка за работата си по създаването на музиката за черно-белия филм.

Лентата спечели и златна статуетка за най-добри костюми, която отиде при Марк Бриджис. Той не пропусна да отбележи, че Академията на киноизкуството най-сетне е сбъднала една от мечтите му.

Сред жените най-важният приз, този за най-добра актриса в главна роля, грабна Мерил Стрийп за превъплъщението си в бившия британски премиер Маргарет Тачър. Ролята в лентата "Желязната лейди" донесе на Стрийп 17-ата ѝ номинация за "Оскар" и трета статуетка.

От своя страна, Дюжарден, който преди две седмици се сдоби и с награда БАФТА за ролята си на Джордж Валънтайн, изрази радостта си от получаването на златната статуетка с радостен вик: "Уау, победа".

82-годишният канадец Кристофър Плъмър също може да се похвали със страхотен успех. Той стана най-възрастният носител на "Оскар", благодарение на наградата си за най-добър поддържащ актьор.

Колежката му Октавия Спенсър пък спечели за най-добра поддържаща актриса за ролята си в "Южнячки" и изнесе доста емоционална реч пред гостите.

"Оскар"-ът за най-добър адаптиран сценарий отиде при Александър Пейн, Нат Факсън и Джим Раш за филма "Потомците", в който участва Джордж Клуни.

"Изобретението на Хюго" на Мартин Скорсезе беше номиниран в 11 категории и си тръгна с пет статуетки - най-добър монтаж на звукови ефекти, сценография, операторско майсторство, най-добър звук и визуални ефекти.

Уди Алън също не бе подминат – филмът му "Полунощ в Париж" получи "Оскар" за най-добър оригинален сценарий.

Сред анимациите с награда си тръгна "Ранго", а от чуждоезичните филми Академията избра иранския "Надер и Симин: Раздялата" на режисьора Ашгар Фахради.

Лентата "Мъжете, които мразеха жените" бе отличена за най-добър монтаж.

Водещи

Най-четени