„Златната палма“ наближава 18.04 | 18:33

За наградите ще се борят филми на Жан-Люк Годар, Дейвид Кроненбърг и братя Дарден

От Таньо Давчев

Филми на Жан-Люк Годар, Дейвид Кроненбърг, братя Дарден и Кен Лоуч са включени в конкурсната програма на международния кинофестивал в Кан следващия месец, оповестиха организаторите, цитирани от FPA.

Само 18 филма от над 1700, участвали в селекцията, ще се включат в надпреварата за "Златната палма", разкри директорът на фестивала Тиери Фремо.

"Сбогом на езика" на французина Годар, "Звездна карта" на канадеца Кроненбърг, "Залата на Джими" на британеца Лоуч и "Два дни, една нощ" на бегийците Жан-Пиер и Люк Дарден ще бъдат показани в конкурсната програма на 67-ия кинофестивал в Кан от 14 до 25 май.

Братята Дарден са отличени с две награди "Златната палма" - за филмите си "Розета" през 1999 г. и "Детето" през 2005 т., а Лоуч спечели "Златната палма" през 2006 г. с лентата си "Вятърът в ечемичените ниви" и е получил три награди на журито в Кан.

Сред другите филми в конкурсната програма са "The Search" на французина Мишел Азанависиюс, "Sils Maria" на сънародника му Оливие Асаяс и "The Captive" на канадеца Атом Егоян.

Водещи

Най-четени