Необичайните "кръщелници" на знаменитостите 01.01 | 10:30

Джей Ло е горда кръстница на кърлеж

От iNews.bg

В автобиографичната си книга британският рокаджия Ози Озбърн разкрива, че се е вдъхновил музикално от "The Beatles". И в най-развихрените си фантазии обаче Ози едва ли си е представял, че в една и съща година - 2014, на негово и на името на Джон Ленън ще бъдат кръстени нови животински видове. Още по-малко, че подобна чест ще бъде оказана и на знойни красавици като Дженифър Лопес и Шакира

Всяка година учените попадат на десетки хиляди нови видове растения и животни. Те, естествено, трябва да бъдат кръстени. Придържайки се към етичния кодекс в таксономията, специалистите избягват да дават своите имена на новооткритите видове. Често наименованията се избират според физическите им характеристики или местонахождението им. И макар да не е желателна практика видовете да се назовават на хора, които нямат нищо общо с откриването им - например политици или звезди от шоубизнеса, заради големия брой "кръщелници" и по-свободните правила специалистите все по-често черпят вдъхновение за оригинални имена от света на знаменитостите.

1449331

Резултатът - заради физически прилики, любопитни асоциации или просто заради лични предпочитания на учените паяци, мухи, оси, риби, гущери, растения и дори вкаменелости от изчезнали видове носят имената на известни личности от миналото и настоящето. От Омир и Конфуций през Леонардо да Винчи, Шекспир и Бетовен до Барак Обама, принц Чарлз, Чарли Чаплин, Мерилин Монро, Арнолд Шварценегер, Анджелина Джоли, Елвис, Мик Джагър, Мадона, Лейди Гага - всеки има своите необичайни "кръщелници", някои и повече от един. Името на настоящия президент на САЩ Барак Обама например носят мъх, риба, изчезнал гущер, паразитен червей.

През 2014 г. няколко нови вида се сдобиха със знаменити "кръстници", основно представители на музикалния бизнес - Ози Озбърн, Джон Ленън, Дженифър Лопес и Шакира. Най-скорошният "кръстник" е фронтменът на "Black Sabbath ". През ноември тази година нов вид дървесна жаба, чиито зов наподобява прилеповия, получи името на "страшилището за прилепи" Ози Озбърн. Рокаджията си спечели страховитата слава, след като на концерт през 1981 г. отхапа главата на прилеп, запратен по него от фен в публиката.

1449333

И докато за Ози Озбърн това е първото подобно "кръщене", неговият музикален вдъхновител Джон Ленън се сдоби с пореден необичаен "кръщелник". През октомври откривателите на нови вид тарантула оповестиха, че той ще носи името на покойния фронтмен на "Beatles" Джон Ленън. Видът тарантула, също открит в Амазония, Бразилия, и наречен Bumba lennoni, принадлежи към семейство Theraphosidae, включващо най-големите паяци в света

През юли певицата и актриса Дженифър Лопес стана "кръстница" на открит в Пуерто Рико нов вид воден кърлеж. Биолозите обясниха, че макар да не прилича "поразително" на латино звездата, са решили да нарекат създанието с името й в знак на благодарност, защото слушали нейна музика, докато описвали находката си. Новият вид воден кърлеж беше наречен Litarachna lopezae.

Екип от американски и бразилски учени през май тази година откри в горите на Еквадор 24 нови вида оси. Единият от тях притежава способността да мумифицира гъсеници. Когато нападат жертвите си, осите от вида се извиват в движения, наподобяващи танц на певицата Шакира. Това накара откривателите да кръстят
новооткрития вид на колумбийската звезда.

За специалистите освен изобилен източник на идеи, кръщаването на видове с имената на знаменитости е и начин да предизвикат по-голям интерес към проучванията си.

Водещи

Най-четени