“Непобедимите 2“ снимат в София със самолет на турските ВВС 24.11 | 13:45

Една седмица ще продължат снимките у нас с пребоядисания самолет CL-215

От Олга Андреева

Самолет на турските военновъздушни сили ще бъде използван във филма "Непобедимите 2", който се снима в България и трябва да излезе по кината през август 2012 г.

Фирмата-продуцент е наела самолет от типа амфибия CL-215, които са на въоръжение в турските военновъздушни сили, посочва БТА. Заради сценария на филма с участието на Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун и Брус Уилис самолетът бил боядисан отново.

Машината е изпратена в София заедно с турски екипаж - двама пилоти от турските ВВС, двама координатори и четирима техници.

Снимките в София, които ще бъдат правени с турския самолет, ще продължат една седмица.

Междувременно обаче стана ясно, че снимките за "Непобедимите" в друга част на страната ни, в Деветашката пещера, са били извършени в нарушение и са станали причина за измирането на прилепи в пещерата, която е едно от трите най-важни местообитания на прилепите в Европа.

Съвместна проверка на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Плевен и експерти от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей установи намаляване на числеността на прилепите и недопустимо голямо шумово замърсяване в Деветашката пещера.

Резултатите от проверката потвърждават негативното влияние върху прилепите от строежа на декорите на филма "Непобедимите 2" в Деветашката пещера, каквито бяха и опасенията за природозащитниците.

Постоянното движение на автомобили и използването на машини генерира изключително високи нива на шум, допълнително усилени от естествената акустика на пещерата. В пещерата са установени зимуващи прилепни колонии, но по оценка на експертите, прилепите са забележимо по-малочислени в сравнение с предишни години.

Снимките на холивудската продукция бяха белязани и от трагичен инцидент, при който загина един каскадьор, а друг беше тежко ранен. Инцидентът е станал при подготовка на каскада на язовир Огняново, като причините за взрива, отнел човешки живот, все още не са ясни.

Най-четени