"Речта на краля" триумфира на наградите БАФТА 14.02 | 12:16

"Социалната мрежа" и "Генезис" грабнаха по три британски награди

От Олга Андреева

Драмата "Речта на краля" е големият победител на тазгодишните награди БАФТА, които се връчиха на церемония в неделя, предаде АП.

Филмът спечели седем награди, включително и отличията за най-добър актьор за Колин Фърт, най-добра поддържаща женска роля за Хелена Бонъм Картър и най-добра поддържаща мъжка роля за Джефри Ръш.

Драмата грабна и отличието за най-добър филм, оригинален сценарий, музика и най-добро британско заглавие.

Режисьорът на "Социалната мрежа" Дейвид Финчър грабна приза за режисура, а филмът получи още БАФТА за адаптиран сценарий и монтаж. "Генезис" също си тръгна с три отличия, сред които за звук и специални визуални ефекти.

За най-добра актриса бе обявена Натали Портман за ролята ѝ в "Черен лебед", а "The Girl With The Dragon Tattoo" спечели приза за чуждоезичен филм.

Наградата БАФТА за британски дебют отиде при "Four Lions" на Крис Морис, а "Играта на играчките 3" триумфира при анимационните заглавия. Филмът на Итън и Джоел Коен "Непреклонните" спечели единствено наградата за операторско майсторство.

За костюми и грим бе отличен "Алиса в страната на чудесата" на Тим Бъртън. Актьорът Том Харди, който направи страхотна роля в "Генезис", пък получи БАФТА за изгряваща звезда.

Наградите БАФТА са едно от най-престижните филмови отличия. Безспорният връх обаче предстои с връчването на "Оскар"-ите на 27 февруари.

 

Водещи

Най-четени