“Хобитът“ погуби 27 животни и предизвика скандал 19.11 | 16:10

От Мартина Панайотова

Защитници на животните ще протестират на премиерата на "Хобит: Неочаквано пътешествие", предвидена на 28 ноември в Уелингтън, предаде Асошишейтед прес, цитиран от БТА.

Недоволството на природозащитниците е предизвикано от смъртта на 27 животни, участвали в продукцията.

Вярно e, че те не загинаха на снимачната площадка, но намериха смъртта си докато са били настанени във ферма край Уелингтън при крайно лоши условия. А някои от смъртните случаи били породени от естествени причини.

Говорителят на продукцията Мат Давицки уточни, че смъртта на два коня е могла да бъде избегната и хората от екипа са се погрижили условията във фермата да бъдат подобрени след фаталните инциденти.

Но каубоите, които надзиравали конете, заявиха, че те отдавна предупреждавали продуцентите, че фермата, в която били настанени около 150 животни, участващи в трилогията, била крайно неподходяща, дори животозастрашаваща.

Те на няколко пъти изказали опасенията си на началниците си и на филмовите организатори от "Уорнър брос", но никой не им обърнал внимание.

Съоръжението и досега се използва в почти непроменен вид. Един от каубоите погребал три коня, шест кози, шест овце и десетки пилета. Два други коня претърпели сериозни наранявания, но могли да бъдат спасени.



Водещи

Най-четени