"Цирк дьо солей" изгря в София 04.02 | 10:13

Трупата ще изнесе още 4 спектакъла в столицата след началото снощи

От Кремена Бедерева

За 27-те години от създаването на "Цирк дьо солей”, повече от 100 милиона зрители са гледали шоуто в 300 града по целия свят. Тази година се очаква около 15 милиона зрители да посетят различните спектакли.

"Цирк дьо Солей" е създаден през 1984 г. В компанията работят 5000 души, в това число 1300 артисти във всички проекти на цирка в повече от 50 страни.

Миналата вечер и българите успяха да се насладят на изкуството на "Цирк дьо солей”. Това бе първото представление у нас. Трупата ще изнесе 5 спектакъла в столицата.

Сред 51 артисти от 25 националности в трупата на цирка има и двама българи – акробатката Гълъбина Каменова, която ще открие шоуто и готвачът Боби.  

Спектакълът се казва Saltimbanco. Името произлиза от италианското saltare in banco и буквално означава "да подскочиш от мястото си" - представлението пресъздава живота в големите градове.

Костюмите в шоуто са изцяло в ярки цветове, ексцентрични и еклектични. Героите не са облечени просто в реквизитни дрехи - костюмите са създадени така, че да опишат нагледно развитието на всеки отделен персонаж в шоуто.

Всеки изпълнител има между три до пет костюма, като всеки един от тях може да съдържа над 12 отделни части, посочват организаторите. В производството на отделните сценични дрехи са използвани над 80 различни вида копчета.

Повече от 2 5000 костюма биват съхранявани в над 50 огромни сандъка по време на пътуването на шоуто от град на град. В шоуто има над 250 чифта обувки, като тези, използвани от изпълнителите по време на Китайските колони, биват преработени преди всеки номер.

Всички изпълнители сами нанасят артистичния си грим. За целта всеки разполага с книга, в която стъпка по стъпка има обяснение за последователността на всяка различна помада или щрих. Цялата процедура по гримирането отнема на изпълнителя около 90 минути.

Представленията у нас продължават като останалите изпълнения ще са на 4 февруари от 16.00 и от 20.00 ч. и на 5 февруари от 14.00 и от 18.00 ч.

Водещи

Най-четени