„Черният лебед“ открива „София филм фест“ 04.03 | 10:28

Филмовият форум започва тази вечер с прожекция в зала 1 на НДК

От Нели Минчева

Филмът "Черният лебед" на режисьора Дарън Аронофски открива 15-ия Международен "София филм фест" (СФФ) тази вечер в зала 1 на НДК.

Актьорът Руси Чанев и режисьорът Отар Йоселиани ще получат Наградата на София на Столичната община за изключителен принос в киноизкуството, съобщава БТА.

По време на фестивала отличието ще бъде връчено и на актрисата Клаудия Кардинале и режисьора Клод Льолуш.

С "Оскар" и "Златен глобус" за актьорското постижение на Натали Портман, с пет номинации за "Оскар", 12 за БАФТА и четири за наградата "Независим дух", "Черният лебед" получи признание и от влиятелните общности на киокритиците в САЩ, както и наградата "Марчело Мастрояни" от Венецианския филмов фестивал.

За първи път от 10 години СФФ се открива с американски филм, в партньорство с посолството на САЩ, което традиционно подкрепя представянето на американско независимо кино на СФФ, отбелязва директорът на фестивала Стефан Китанов.

iNews припомня, че сред филмите, които ще имат своите премиери у нас на фестивала, са копродукцията "Обет" на режисьора Сърджан Каранович, корейският "Поезия" на Ли Чанг Донг, най-новата творба на Алексей Попогребски "Как прекарах това лято", както и канадският "Палеж" на режисьора Дени Вилньов.

Водещи

Най-четени