1 година затвор за автора на антиислямския филм 08.11 | 08:42

Присъдата обаче, е за нарушена пробация за банкова измама

От Филипа Тодева

Авторът на антиислямския филм, който разтърси Близкия изток бе осъден на една година затвор за нарушаване на пробацията си, предават световните агенции. Мярката бе наложена на Накула Бесели Накула за банкова измама от 2010 година.

Смята се, че мъжът, който живее в Калифорния и е от египетски произход, е продуцирал 14-минутния трейлър на филма "Невинността на мюсюлманите". Той се укриваше след излизането на видеото.

Нискобюджетната лента предизвика гневни реакции в арабския свят заради обидното отношение към пророка Мохамед.

Филмът е бил качен в мрежата за видеосподеляне YouTube още през юли, но отзвукът от него последва на 11 септември – денят, в който САЩ почитат жертвите на атентата от 2001 г.

Впоследствие администрацията на президента Обама поиска от сайта да свали клипа, но от YouTube отказаха с мотива, че съдържанието му не нарушава правилата му. Все пак спряха достъпа до видеото от Либия и Египет.

Последваха гневни демонстрации в арабския свят, като по-рано този месец при нападение на посолството на САЩ в Бенгази бяха убити американският посланик в Либия и още трима американци.

Междувременно някои от актьорите, участвали в нискобюджетния филм, заявиха публично, че са били подведени. Побясниха, че са били наети за участие в лента, наречена "Пустинни воини", в който по сценарий не е ставало дума за исляма или за пророка Мохамед.

Водещи

Най-четени