3D анимация на върха в боксофиса, “Здрач“ на последно място 06.01 | 07:21

“Котаракът в чизми” е на път да надхвърли един милион лева приходи

От Олга Андреева

Дали заради заглавието и популярния от приказките персонаж, или заради съвпадението с празниците, когато родителите са склонни да водят децата на кино, триизмерната анимация "Котаракът в чизми” за втора поредна седмица оглави българската боксофис класация и е на път да се превърне в една от най-успешните анимации с киноразпространение в България.

За две седмици продукцията на студиото DreamWorks Animation е натрупала приходи от 706 589 лева, а по света е спечелил малко над 420 милиона долара, посочват от Cinefish.

Пак за две седмици на екран, филмът "Шерлок Холмс: Игра на сенки” е събрал 489 273 лева и заема второ място. Филмът на Гай Ричи продължава да се представя достойно и до няколко дни ще надмине границата от половин милион лева.

"Мисията невъзможна: Режим Фантом” може и да не успее да достигне границата от един милион лева, но за продължение филмът се представя задоволително. Екшънът с Том Круз е на трета позиция в класацията, със спечелени 604 247 лева за три седмици.

След празниците романтичната комедия "Новогодишна нощ” е на четвърто място с 241 419 лева приходи за близо месец по кината. Приличното представяне се дължи преди всичко на звездния актьорски състав, включващ Мишел Пфайфър, Робърт Де Ниро и Аштън Къчър.

Втората 3D анимация в топ 10 е "Тайните служби на Дядо Коледа”, която е на пето място със спечелени за шест седмици 377 428 лева. Премиерният уикенд на лентата не беше особено силен, но тя постепенно набра скорост и в крайна сметка натрупа стабилни приходи.

На шесто място е режисираният от Джордж Милър "Весели крачета 2” с 215 311 лева за пет седмици по българските киноекрани. По света триизмерната лента е спечелила едва 116 417 000 долара, при бюджет от над 135 милиона долара – резултат, който постави филма сред големите бокс офис разочарования на изминалата 2011 г.

Премиерният "Винаги в същия ден” застава на седмо място със скромните приходи от 11 611 лева. Резултатът не е изненадващ предвид липсата на рекламна кампания. Драмата с Ан Хатауей и Джим Стърджис е базирана на известната едноименна новела от 2009 г. на Дейвид Никълс.

"Операция "Шменти капели” все още е в боксофиса и то на осма позиция, като за тринадесет седмици филмът е спечелил 1 128 874 лева. Лентата с Влади Въргала затвърди репутацията си на един от най-посещаваните български филми.

На девето място в класацията е комедията с Адам Сандлър и Кейти Холмс, "Джак и Джил”. За изминалите пет седмици от премиерата, лентата е натрупала 143 080 лева – сравнително скромен, но не и разочароващ резултат.

Последен в класацията е "Здрач: Зазоряване - част 1”, който за седем седмици по кината е натрупал общо 549 429 лева. През последните две седмици четвъртата част от популярната вампирска сага регистрира по-сериозен от очакваното спад в приходите, но въпреки това спечеленото до момента е напълно задоволително за продукция от този род, която не се прожектира в 3D-формат. 

Водещи

Най-четени