63 страни се борят за номинация за "Оскар" 14.10 | 11:29

Битката, в която участва и българският "Тилт", е в категорията за най-добър чуждоезичен филм

От Олга Андреева

63 страни са подали предложения до организаторите на наградите "Оскар" за категорията за най-добър чуждоезичен филм на 84-то издание, съобщиха на сайта си oscars.org.

За първи Нова Зеландия също е предложила свой филм ("The Orator"), който да се бори с останалите за петте номинации за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, които ще бъдат оповестени на 24 януари 2012 г., на живо, в театър Samuel Goldwyn Theater.

Сред кандидатите за номинация е и българската лента "Тилт" на Виктор Чучков-син, която разказва любовна история, развиваща се на фона на променящата се политическа и социална картина у нас в началото на прехода.

В надпреварата участват филми на всички съседни страни – Гърция ("Attenberg"), Македония ("Punk Is Not Dead"), Сърбия ("Montevideo: Taste of a Dream"), Румъния ("Morgen"), Турция ("Once upon a Time in Anatolia"), както и на други балкански държави (Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия).

Сред останалите конкуренти са заглавия от Русия, Южна Африка, Тайланд, Венецуела, Филипините, Мексико, Либия, Япония, Израел, Иран, Китай и др.

Наградите на Академията за кинематографично изкуство и наука ще бъдат връчени на тържествена церемония на 26 февруари догодина в Kodak Theatre, в Лос Анджелис.

Церемонията по връчване най-престижните отличия в света на киното, която събира най-големите знаменитости в киноиндустрията, ще се предава на живо в над 200 държави в цял свят. 

Водещи

Най-четени