Alegria – една артистична магия, с която душата полита 21.09 | 14:32

Хиляди се насладиха на внушителния бароков спектакъл на Цирк дьо Солей

От Лазар Тодоров

Всички мечтаем. Всички обичаме и понякога плачем. Всички някога сме вярвали в приказки. А защо вече не?

Спектакълът на Цирк дьо Солей Alegria ни припомня, че приказните светове съществуват и са голяма част от съзнанието ни, трябва само да ги пуснем да влязат в ежедневието ни и да ни направят по-свободни. Това е начинът да почувстваме Alegria - безмерното истинско щастие.

Още преди същинското начало на спектакъла, един от клоуните се внедрява в публиката и имитира леката суетня около настаняването на всички зрители, които ту гледат билетите си, ту седалките и с половин око сцената, която излъчва тайнствена енергия. Все едно ни приканва в дълбините на един мистичен свят. Клоунът сякаш е част от публиката. Той закачливо флиртува с нея с изразителни мимики и жестове.

На сцената стои вечният огън на забавата и страстта, който създава усещане за мекота и топлота. Във въздуха виси огледало без стъкло, което сякаш е вратата към цирковия свят, граничната линия, където оставяш всичко от реалността и се потапяш в артистичната феерия на Alegria, която ни отнася отвъд приказките и мечтите.

Началото на шоуто ни впуска в един музикален световъртеж от вълнуваща мелодична компилация и смесица на стилове – джаз, танго, еврейски ритми – всичко в едно с навигиращата емоция на бароков стил и оперни елементи.

Истинска главозамайваща адреналинова бомба...

Акробатите на Цирк дьо Солей буквално прелитат над сцената на "Арена Армеец". Това създава едно възбудено чувство за душевен полет и инжектира публиката с големи дози адреналин, като заявява, че пред човешките дух и съзнание няма физически граници – те са просто пречки, които разумът сам създава.

Alegria е спектакъл, който пренася човек в динамичния свят на цирковото изкуство, където всеки става друго същество за повече от 2 часа. Всеки е някой друг и някъде другаде, където са го отвели мечтите – в паралелната реалността на романтиците, която ни прави по-добри, по-чувстващи и по-щастливи.

Fleur е нашият водач из дебрите на Alegria, който приканва публиката да бъде активна част от спектакъла, сякаш й казва: "Това е Alegria, не може да сте безучастни!"

Fleur е ревнив и жесток на моменти. Скиптърът му демонстрира сила за правораздаване, но не винаги справедливост. Той става един от любимите образи на децата като "Чичкото с червено-черния костюм".

Носталгичните птици са образите на времето. Някога красиви и нежни същества, сега от тази красота е останало само сянката на времето и старостта. Недвусмисленият символ на красота, стил и изящество са сините нимфи.

Спектакълът на Цирк дьо Солей докосва зрителите с историята, която е част актьорските и акробатични сесии.

Историята на спектакъла е разказвана от Бялата певица, която ухажва публиката с енергията на песните и сценичното си поведение. Нейният глас е ехото на всички неизказани думи. Тя е бялото превъплъщение на щастие и изящество. Нейното Alter ego е Черната певица, която показва другата - тъмната страна на човешката същност, обладана от потайност и мистицизъм.

Неоспорими любимци на децата стават клоуните, които играят ролята на социални коментатори, показвайки абсурда и философиите на живота. Един то тях дори побеждава суровостта на зимата, а друг казва "Обичам те" на български.

Нежно завладяване на гравитацията, невероятни синхронизации и летящи скокове – висш триумф на възможното над невъзможното.

Акробатите на Цирк дьо Солей грациозно тържествуват над гравитацията и ни потапят в свят, където земята не ни притегля надолу, а сякаш ни издига нагоре към вихъра на един емоционален полет.

Power Track е синхронизация от летящи скове на акробати, които отскачат и се преобръщат във въздуха със скоростта на падащи звезди – трудно може да се проследи изпълнението им, което оставя публиката без дъх. Еластичните летящи скокове надвиват природата и символизират човешкия полет над съзнанието и над света.

Друго внушително изпълнение е балансирането на въздушни лостове, което изумява невярващата публика с невероятна гъвкавост и грациозност.

Музикалното изящество пробужда подсъзнанието и оцветява в тонове и звуци картини на щастие и веселие.

Под звуците на конго барабани се изпълнява танцът на огнени ножове, който разтуптява сърцата на зрителите в ритъма на ударните тонове, които допринасят за усещането на мощ и страст. Те са синхронизирани с огнените светлини. Танцът на огъня провокира една мистична енергичност.

Светлинно и музикално шоу извиква само въодушевление и възхищение към невероятното преодоляване на телесните възможности с монголското акробатично изкуство.

Alegria е запомняща се циркова приказка, която разказва историята на вечната борба между доброто и злото и еволюцията на човека от Античния свят в Новото време.

Спектакълът ще предоставя невероятна енергия и истинско усещане за щастие и въодушевление, събрани в още 4 изпълнения в събота и неделя на 20 и 21 септември.

Водещи

Най-четени