Amplifier: Приятелството ни задържа заедно 12 години 18.08 | 11:40

Британската рок банда пристигна за първи път у нас за тазгодишното издание на Spirit of Burgas

От Елена Кирилова

Британската рок банда Amplifier пристигна за първи път у нас за концерта си на рок сцената на тазгодишното издание на Spirit of Burgas. В слънчевия ден, в който всички се подготвяха за финалната вечер на фестивала, под звуците на саундчека на няколко групи, успяхме да поговорим с тъкмо пристигналия в България вокалист на Amplifier, Сел Баламир. 

Здравейте! Как се чувствате в България?

- България е прекрасна. Тук е толкова хубаво. За пръв път сме в страната. 

Кое беше нещото, което успя да задържи групата в един и същ състав цели 12 години?

- Много е просто - ние сме приятели. Мисля, че това, което ни помогна да се задържим заедно, е, че сме спокойни личности. Естествено, имаме проблеми, както всяко семейство, но никога не са толкова сериозни, че да ни разделят. 

Какво се промени за тези 12 години?

- Основното, което се промени, е, че когато започнахме, бяхме на по 20 години, а сега сме с 20 години по-стари. Вече сме пораснали, възрастни сме. Дори и да ни харесва или не, ние се променяме като личности. Понякога хората се променят по различни начини и това прави съвместната им работа невъзможна. Ние се оженихме, имаме деца. Имаме много други задължения, които имат възрастните. Но това никога не е поставяло под въпрос дали ще правим музика, защото музиката е част от нас. Ето защо все още продължаваме. Хубаво е да видиш, че Deftones продължават, но всъщност няма много групи, които да съществуват по 12-15 или 20 години. 

Другото, което се промени, е, че имаме нов член на Amplifier. В началото бяхме само трима, но нашият приятел Стив се присъедини към нас. Той беше в друга страхотна банда, Oceansize, чудесна група от Манчестър, оказала влияние върху много сега изгряващи музиканти. Те започнаха да свирят по същото време, по което и ние. Те обаче израснаха по начин, по който не успяха да се задържат заедно.

Защо издадохте едновременно дългосвирещ албум и EP тази година?

- EP-то беше нещо като екстра. Направихме записите сами. Не се наложи да питаме никого какво се налага да правим. Така решихме да издадем EP-то за хората, които наистина ни подкрепят, които купуват албумите ни, тениските ни и изобщо плащат, за да видят нещата ни. Затова избрахме да им дадем тези песни безплатно. Мисля, че те наистина го оценяват. 

Издадохте последните си работи без подкрепата на лейбъл. Планирате ли да подължите по същия начин? 

- Да. Мисля, че е много важно да продължим да правим нещата по същия начин, както досега. Моментът, в който бих склонил да работя с други хора, е ако нещата в групата наистина се влошат. Ние правим всичко. Искаме да продадем нещо – продаваме го. Абсолютно всеки детайл е изпипан от нас тримата. Когато някой си купи албума ни от интернет той ще го получи в плик за писмо с нашите имена на него. Единственият човек, който може да има пръст в цялата работа, освен нас, е пощальонът. Ако отидете до магазина и си купите албума ни "Octopus”, като го отворите ще откриете няколко неща в него. Именно аз съм ги сложил там. Може да проверите в интернет и да видите видеоклип как точно се случва това. 

Това значи да правиш нещата сам. Продаваме стотици, стотици албуми и знам имената и адресите на всички хора, които ни слушат. Дори имам телефонните номера на някои от феновете ни, записани в телефона. Именно това не се случва, ако работиш със звукозаписна компания. По този начин ние не сме отделени от хората. Освен това ние искаме да сме хората, които могат да назначават или уволняват хора, а не да ни уволняват нас. 

Бяхте на турне с Porcupine Tree. Какво беше чувството да свирите на една сцена с тях?

- Ние сме много различни групи. Голяма част от бандите, с които сме свирили, правят прогресив или метъл. Всъщност е много забавно, защото ние изобщо не правим такава музика. Хората, които ходят на концертите им, са истински фенове на тези стилове. Мисля, че това е чудесно, защото за нас това е публика, за която дори и не сме си помисляли, че можем да имаме. 

Помня, че когато бяхме на турне с Porcupine Tree, се чудих дали хората наистина харесват това, което правим. В крайна сметка бяхме на турне с тях и с Opeth и благодарение на тях събрахме много повече нови фенове, отколкото през всичките години, в които сме свирили с други групи или сами. Много съм благодарен за тази възможност. Сега имаме един и същ агент с Porcupine Tree, така че се надявам да свирим отново с тях. 

Водещи

Най-четени