Ayo: Правя всичко, което обичам, като за последно 04.06 | 13:21

Изпълнителката на "Down on my knees" разказва за живота и кариерата си специално за iNews

От Микаела Мохарамян

Концертът на очарователната Ayo е тази седмица - 6 юни (четвъртък) в зала 1 на НДК от 20:00 ч. iNews е медиен партньор.

Първоначалната дата бе 4 април, но по молба на певицата посещението ѝ бе отложено. Но както се казва - "всяко зло за добро”. Предстои едно вълнуващо изживяване с музика от душата на една талантлива жена.

Истинското ѝ име е Joy Olasunmibo Ogunmakin, но за псевдоним е избрала нигерийския превод на малкото си име Joy - Ayo - "радост". Родена и израснала в Германия, певицата с нигерийско-немски произход е отгледана с музика благодарение на баща си, който постоянно е изпълвал дома с мелодии. Отново той открива гласовите ѝ способности и ѝ помага да запише първия си демо албум.

През 2001 г. Ayo напуска Германия и отива в Лондон, а по-късно в Париж и Ню Йорк. Година по-късно е забелязана и получава покана за първи солов концерт в Париж.

2006-а е годината, в която изпълнителката издава своя първи албум, озаглавен "Joyful”, който впоследствие се превръща в двойно платинен във Франция, платинен в Германия и Полша. Именно от този албум е емблематичната песен "Down on my knees”, която става по-известна след едно участие на прекрасната си авторка в известното "Late Show” по телевизия CBS.

Следва вторият студиен албум "Gravity At Last”, издаден през 2008 г. После биографията ѝ продължава с датата 4 февруари 2009 г., когато президентът на UNICEF Франция Jacques Hintzy я провъзгласява за посланик на UNICEF заради насърчаването на образованието на децата по света.

Третият албум е от 2011 г. и носи името на дъщеря ѝ "Billie-Eve”.

Нека сега ви запознаем с харизматичната и вечно усмихната Ayo:

Здравей, Ayo, за мен е чест да имам възможността да говоря с теб! Ти си вдъхновение за феновете си, защото музиката ти е толкова чувствена, а текстовете шепнат толкова истини.

Четох, че на 6-годишна възраст си свирила на цигулка, а после и на пиано. Предполагам, че това е било решение на родителите ти, но как реши да започнеш да свириш на китара? Кой повлия най-много на твоя музикален вкус?

Винаги съм искала да свиря на китара и за един рожден ден това беше голямата изненада. Бях много щастлива. Никога не съм вземала уроци, научих се сама.

А, относно музикалния вкус, най-голямо влияние оказа баща ми, който често свиреше у дома и всички негови изпълнения са в стила, който харесвам днес. Той е моят вдъхновител.

Какво беше детството ти?

Много лудо и напрегнато, видяла съм неща, които едно дете никога не бива да вижда. Но също така имаше и своите красиви моменти.

Какво те вдъхновява да работиш и да преодоляваш малките проблеми? Кое те мотивира да правиш чиста и красива музика?

Самият живот ме вдъхновява най-много! Децата също. Много е хубаво да имаш послание, да имаш да кажеш нещо важно и значимо: обичам да казвам истината, а не да си измислям истории.

Кога и как реши, че музиката ще е твоята професия и това е пътят, който избираш да поемеш?

Не съм го избирала аз, защото животът реши вместо мен. Всичко се случи много естествено и последователно.

Кои са трите най-важни неща?

Двете ми деца и музиката!

На какво те научиха животът и музиката?

На всичко, което знам, много, много уроци. Животът ме е научил на толкова неща: как да изживявам истинското щастие и истинската тъга, как да обичам и да съм по-добър човек. Всъщност аз все още се уча всеки ден: докато слушам музика, нови песни, нови истории, които ми показват колко различен може да бъде светът.

Ще ни кажеш ли за някоя забавна случка от твоите турнета по света?

Хаха, да, веднъж се случи така, че моят барабанист хвърли едната си палка по басиста, защото изсвирил грешните акорди. Накрая двамата се сбиха на сцената... по средата на концерта. Не питайте как сме ги разтървавали, но беше доста забавно.

Сама ли пишеш текстовете на песните си и ако да, имаш ли свой собствен процес на творене? Имаш ли специално място, където се чувстваш най-комфортно и релаксиращо?

Да, аз пиша повечето от песните си - и текстовете, и музиката. Правя го с китарата, пианото или понякога просто с въображението си, без инструмент. Това се случва просто ей така, когато се чувствам много щастлива или много тъжна - когато достигна кулминацията на своите емоции. Случва се и просто когато съм на място, което ме вдъхновява.

Какви са твоите бъдещи професионални планове?

Имам нов сингъл, озаглавен "Fire", и нов албум, заради записването на който не успях да дойда на първата обявена за България дата - 4 април. Албумът излиза на пазара тази есен.

Кой е най-важният урок, който си научила в живота?

Най-важният урок, който съм научила, е от бащата на моя пианист. Възрастният човек, който за съжаление почина, ми казваше, че винаги, когато пея, свиря на китара или правя нещо, което наистина обичам, трябва да го правя като за последен път. Сякаш няма утре.

 

Водещи

Най-четени